Nominanti Mostu pridelili zákazku bez súťaže

Štátny prepravca ropy Transpetrol vymenil za čudných okolností právnika, ktorý sa zaoberá závažnou kauzou okolo vlastníctva 34 percent akcií spoločnosti.

04.04.2011 13:00
Transpetrol Foto:
Nový právnik Transpetrolu bude mať vplyv na spor v kauze o 34 percent akcií štátneho prepravcu ropy, ktoré majú hodnotu stámiliónov eur. K poskytovaniu služieb pre firmu sa dostal bez verejnej súťaže.
debata (18)

Štátna firma bola za minulej vlády pod vplyvom Smeru a HZDS a teraz v nej má hlavné slovo strana Most Bélu Bugára. S ňou prišiel do podniku právnik Oliver Korec, ktorý sa k zákazke na právne zastupovanie dostal bez verejnej súťaže.

Korec je podľa výpisov z obchodného registra osoba blízka podnikateľovi Zoroslavovi Kollárovi. S Korcom aj Kollárom sa pozná aj súčasný člen predstavenstva Transpetrolu Pavel Čulík. Prideľovanie zákaziek bez súťaže s možným prepojením predstaviteľov zadávateľa a prijímateľa strana Most počas minulej vlády kritizovala.

Teraz sa predseda strany Béla Bugár k prípadu v Transpetrole stavia vyhýbavo. „Musíte sa obrátiť na spoločnosť. Viem len toľko, že Transpetrol má dlhodobo rôzne spory, predpokladám, že teraz, keď vyberali právnika, tak zohľadnili aj možné úspechy v sporoch,“ reagoval Bugár. Následne dodal, že ak nominanti Mostu v podniku „urobia chybu, tak strana bude konať“. „Ak tam máme politického nominanta, tak to ale neznamená, že tento nominant je aj riadený politickou stranou,“ dodal predseda Mostu.

Bugár pripustil, že nominantom Mostu môže byť aj Čulík. Člen predstavenstva Čulík potvrdil, že sa s novým právnikom v Transpetrole pozná z rokov 2008 až 2010, keď Čulík pôsobil ako projektový manažér. „Rovnako sa z predchádzajúceho pôsobenia pozná aj s doktorom Kánom z advokátskej kancelárie Ecker–Kán (predchádzajúci právny zástupca spoločnosti Transpetrol v predmetnom súdnom spore, pozn. red.) a nevidí v tom žiadny konflikt záujmov,“ reprodukovala Čulíkovo stanovisko Lucia Patznerová z Transpetrolu.

Nový právnik Korec bude mať vplyv na spor v kauze o 34 percent akcií Transpetrolu, ktoré majú hodnotu stámiliónov eur. K tomu, ako sa k službám pre Transpetrol dostal, sa nechcel priamo vyjadrovať. „Môžem vám povedať, že moje služby sú lacnejšie ako služby môjho predchodcu,“ dodal. Na štátny podiel si v minulosti robil nárok východoslovenský podnikateľ Ignác Ilčišin a teraz ho zase chce získať americký fond Cappa Fund III, ktorý spor prevzal.

Z Transpetrolu prenikli kuloárne informácie, že v hre je údajne osud 34 percent akcií firmy. Podnikateľ Kollár však vplyv na Transpetrol cez nového právnika odmietol. „Dovoľujem si vás informovať, že v Bratislave sa pozná každý s každým a nič to neznamená. Zoroslav Kollár sa pozná napríklad aj so zamestnankyňou sekretariátu prezidenta USA a neznamená to ešte, že riadi USA,“ reagovala asistentka Zoroslava Kollára Katarína Součková.

Korec pôsobil so Zoroslavom Kollárom v rokoch 2005 až 2008 v dozornej rade spoločnosti Castis Invest. Bolo to tak aj v čase, keď Castis Invest mal podiel v spoločnosti Slovakia Ring Agency. V danej spoločnosti zase ešte donedávna pôsobil Čulík, a to v čase, keď bol Zoroslav Kollár súčasťou vlastníckej štruktúry Slovakia Ring Agency.

Transpetrol nezverejnil podrobnosti, prečo a ako hľadal nového právnika a koľko mu platí peňazí, aj keď spoločnosť nepriamo narába s verejnými financiami. Súťaž podľa spoločnosti neprebehla vzhľadom na citlivosť sporu o 34 percent akcií. „Špecifický charakter, ako aj nepredvídateľný rozsah činností súvisiacich so zastupovaním našej spoločnosti v predmetnej veci nám neumožňuje riešiť výber konkrétnej právnej kancelárie spôsobom tendra,“ povedal k tomu riaditeľ právneho odboru Transpetrolu Tibor Menyhard.

„Poznanie histórie, ako aj aktuálneho stavu celej kauzy v kombinácií s možnosťami a predpokladmi na zastupovanie vo veci patrili medzi základné kritériá výberu všetkých právnych kancelárií, ktoré boli v procese zastupovania v kauze 34 percent doteraz zazmluvnené a ktoré sa menili podľa aktuálnych požiadaviek a vývoja celej kauzy,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba