Podnikatelia prispejú na Miklošov balíček

Druhý vládny balíček určený na zachraňovanie verejných financií sa dotkne od budúceho roka aj podnikateľov.

03.04.2011 13:00
kalkulačka, odvody, dane, daň, poistenie, úver,... Foto:
Ilustračné foto
debata (6)

Tí si v priebehu jedného roka budú môcť odpísať majetok len za tie mesiace, ktoré ho reálne vlastnia. Firmy tým zaplatia v prvom roku odpisovania viac na dani z príjmov. Rezort financií ministra Ivana Mikloša (SDKÚ) si od opatrenia sľubuje na budúci rok vyše 50 miliónov eur.

Nepôjde však o jedinú záťaž pre firmy. Podnikatelia obhospodarujúci rozsiahle pozemky by mali počítať aj s vyššími daňami z nehnuteľností. Nepriamy dosah na nich bude mať tiež plánované zvýšenie daní z piva a vína. Po raste daní a zdražovaní alkoholu totiž pravidelne klesá spotreba a s ňou aj tržby predajcov. Kompenzácia by mala prísť v rokoch 2013 a 2014, keď je naplánované znižovanie odvodov pre pracujúcich spolu o dve percentá, čo by živnostníkom malo v čistom pridať.

Najväčšou zmenou v budúcoročnom úspornom balíčku pre podnikateľov bude však úprava odpisovania. „Nevýhodou bude táto zmena pre firmy znižujúce si daňový základ pred koncom roka,“ povedal Vladimír Sirotka, prezident Slovenskej asociácie malých podnikov. Ak si napríklad doteraz v decembri dopravná firma kúpila kamión za 60–tisíc eur, tak pri štvorročnom rovnomernom odpisovaní si svoj daňový základ mohla znížiť hneď o 15–tisíc eur. Po novom si však bude môcť svoj základ dane znížiť len za december, a teda len o 1 250 eur. Štát pri vyššom základe dane získa od podnikateľov viac na 19–percentnej dani z príjmu.

Nové odpisy by mali aj výhody

Nové odpisovanie bude však mať podľa Sirotku aj výhody, a to napríklad, ak by dopravná firma používala kamión len pol roka a potom sa ho rozhodla predať. „Dnes by si týchto šesť mesiacov nemohla odpísať, keďže ku koncu roka by automobil už nemala v evidencii,“ dodal Sirotka.

Či úprava odpisovania prejde, nie je ešte isté. „Tieto zmeny sú len v návrhu a konečná podoba môže vyzerať ešte inak,“ upozornil Martin Jaroš, hovorca ministerstva financií. V rámci pripravovaných zmien sa tiež opäť uvažuje o možnosti zrušenia lízingového odpisovania.

Od budúceho roka by mala časť menších podnikateľov pocítiť aj zvyšovanie spotrebných daní z vína a piva. Zdanenie vína by napríklad zdražilo aj lacné dovozové víno, čo by mohlo pomôcť domácim výrobcom. Tí sa však obávajú opaku. „Ak sa zavedie daň, znamená to zdraženie vína, čo sa prejaví aj na slabšom predaji,“ povedal vinár Marián Bočko zo Šenkvíc.

Vinárom by klesli tržby

Zavedenie dane by bolo podľa vinárov cítiť na sudových vínach. „Prejaví sa to najmä na lacnejších, sudových vínach. Keď liter stojí 1,30 eura, tak zvýšenie ceny o 33 centov za liter by bolo pre ľudí citeľné,“ konštatoval Milan Jurčovič, vinohradník z Viničného.

Zvyšovanie cien by podľa plánov mohli pocítiť aj pivárne. Pre vyššie dane by malo desaťstupňové pivo od budúceho roka zdražieť približne o štyri centy. V minulosti sa po raste daní a cien predaj piva znižoval. Pokles spotreby za sedem rokov predstavoval asi 11 litrov na osobu, pritom ešte v najsilnejšom roku 2002 ročná spotreba piva bola 92 litrov na Slováka.

Odvody sa neskôr znížia

Malých podnikateľov by však okrem toho od začiatku roka čakali aj zmeny v odvodoch a daniach. Podľa posledných návrhov by živnostníci mali od Nového roka platiť 16–percentné sociálne a deväťpercentné zdravotné odvody. Časť z nich by tak v čistom videla mesačne menej, časti z nich by sa mohlo oproti súčasnosti polepšiť.

Ako však budú v skutočnosti sadzby odvodov vyzerať, nie je isté, pretože časť koalície zvyšovanie záťaže odmieta. Na ministerstve financií sa tak v súčasnosti prepočítavajú ďalšie alternatívy reformy a v hre by tak mohli byť aj nižšie odvody. Zachované zrejme zostanú 40–percentné paušálne výdavky, ktoré chcel Richard Sulík (SaS) nahradiť pevnou sumou vo výške životného minima. Paušálne výdavky by však mali mať strop, ktorý si budú môcť živnostníci uplatniť.

Istou zmenou by však malo byť postupné znižovanie odvodovej záťaže všetkých pracujúcich v priebehu rokov 2013 a 2014 spolu o dve percentá.

Kde sa podnikateľom uberie

  • Ministerstvo financií počíta s vyšším výnosom z dane z príjmov právnických osôb v roku 2012 o vyše 50 miliónov eur, a to cez zjednotenie odpisov, zruší sa daňové odpisovanie na ročnej báze a prejde sa na mesačné odpisy
  • Drobných podnikateľov prevádzkujúcich pohostinstvá či predajcov vína by mohlo cez nižšie tržby postihnúť zamýšľané dvíhanie spotrebných daní z piva a vína pre prípadnú klesajúcu spotrebu alkoholu
  • Miestne dane z nehnuteľností môžu na budúci rok rásť až o polovicu po tom, čo štát uberie peniaze samosprávam. Vyššie dane môžu mať dosahy napríklad na živnostníkov s väčšími pozemkami
  • Časti živnostníkov by pre odvodovo– daňovú reformu malo mesačne zostať v čistom menej

Opatrenia v prospech podnikateľov a živnostníkov

  • V rokoch 2013 a 2014 je naplánované znižovanie odvodov pre pracujúcich spolu o dve percentá, čo by živnostníkom malo v čistom pridať
  • Na chode štátu nová vláda šetrí ročne stovky miliónov eur, čím sa ozdravujú verejné financie a do budúcnosti sa vytvára priestor pre možný pokles daňového a odvodového zaťaženia
  • V rámci odvodovo–daňovej reformy by sa mohol príjem časti živnostníkov aj zvýšiť
6 debata chyba