Ceny benzínov v Európskej únii začali znovu rásť

Ceny benzínov v Európskej únii začali znovu rásť. Cena nafty ide naopak mierne dole. Ako ďalej informoval internetový portál natankuj.sk, benzíny zdraželi za týždeň v 12 štátoch, zlacneli v desiatich.

31.03.2011 10:43
Tankovanie, nafta, benzín Foto:
Ilustračné foto
debata

Ceny nafty stúpli v deviatich krajinách, v 12 klesli. Najväčší rast cien benzínov zaznamenala únia vo Švédsku a v Španielsku. Benzíny najviac zlacneli vo Veľkej Británii a v Estónsku. Nafta zdražela najvýraznejšie v Maďarsku a v Poľsku, najviac zlacnela v Estónsku a vo Veľkej Británii.

Slovensko sa tretí týždeň po sebe drží na 15. mieste v rebríčku najnižších cien benzínov Európskej únie. V rebríčku najnižších cien nafty sa po týždňovej prestávke vrátilo späť na 12. miesto. V porovnaní s krajinami Visegrádskej štvorky a Rakúska má SR najdrahšie benzíny. Nafta je lacnejšia iba v Poľsku. Nižšie ceny benzínov bez daní má z okolitých členských krajín únie Poľsko a Rakúsko. Nafta bez daní je v porovnaní so Slovenskom drahšia iba v Maďarsku.

Benzíny na Slovensku sú oproti priemeru únie lacnejšie o 6,8 centu za liter. Priemerná cena nafty v únii je vyššia oproti SR o 3,6 centu za liter. Benzíny bez daní majú na Slovensku o 2,7 centu za liter nižšiu hodnotu ako priemer v únii. Nafta bez daní je v našej krajine v porovnaní s priemerom únie drahšia o 0,1 centu za liter.

debata chyba