Na mýte a hazarde sa má ušetriť 76 miliónov

Viac peňazí v štátnej kase by malo na budúci rok priniesť aj elektronické mýto a hazard. Spolu ide o sumu 76 miliónov eur.

30.03.2011 00:00
Peniaze, profesia, mzda, plat Foto:
Ilustračné foto
debata

Na elektronickom mýte sa má v nasledujúcich dvoch rokoch ušetriť po 60 miliónov. Či pôjde o odloženie splátok za vybudovanie systému, alebo sa rozložia do viacerých rokov, jasné nie je. Takýto zásah do vzťahu s mýtnou firmou SkyToll by si však vyžadoval otvorenie samotnej zmluvy.

Rezorty dopravy či financií ešte s mýtnou firmou nerokovali. „Ani jedno z ministerstiev zatiaľ oficiálne so spoločnosťou SkyToll nerokovalo. O pláne štátu ušetriť na splácaní mýta sme sa dozvedeli iba prostredníctvom médií,“ povedal Anton Bódis zo SkyTollu.

Ide o predbežný návrh ministerstva financií, ku ktorému sa rezort dopravy zatiaľ nechce vyjadrovať. Zo štátnej kasy pritom ročne putuje splátka za elektronické mýto firme SkyToll. Prvé štyri roky fungovania mýta je vyššia, spláca sa totiž vybudovanie systému. Stojí 64 miliónov eur ročne. Súčasťou platby sú pritom aj poplatky za prevádzku mýta. Celkovo štát za minulý rok zaplatil za mýto 105 miliónov eur.

„Odloženie alebo rozdelenie splátok by pre SkyToll znamenalo celkom nové nastavenie finančného plánovania. Je to mimoriadne komplikované a musela by tomu predchádzať detailná analýza,“ dodal Bódis. Keďže od štátu nedostali žiadnu požiadavku, nie je podľa neho možné hovoriť o presných dosahoch na firmu.

Celkovo má štát podľa zmluvy zaplatiť SkyTollu počas 13 rokov 852 miliónov eur. Už dodatkami za minulý rok však táto suma narástla na 880 miliónov eur. V súťaži na mýto vybrala minulá vláda najvyššiu ponuku. Súťaž čelí žalobe zo strany Bruselu.

Viac peňazí do štátnej kasy by mali posielať aj prevádzkovatelia číselných lotérií či kurzových stávok. Rezort financií im chce zvýšiť sadzby a odvody, čo má ročne priniesť do 16 miliónov eur. „Problematika sa teraz analyzuje, zatiaľ je predčasné hovoriť o detailoch, ako sú konkrétne sadzby,“ vysvetlil Martin Jaroš, hovorca ministerstva financií.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba