Zníženie pokút môže ubrať štátu na mýte

Nižšie mýtne pokuty pre hriešnikov, ktorí sa snažia vyhnúť plateniu mýta, môže pocítiť aj štát. Domnieva sa to mýtna firma SkyToll, podľa ktorej môže takýto ústupok voči dopravcom priniesť pokles výberu mýta.

28.03.2011 12:00
Mýto, OBU, mýtna jednotka Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Sankcie už totiž nebudú majiteľov nákladných áut dostatočne motivovať k tomu, aby poctivo platili za jazdenie po cestách. Pokuty sa majú znížiť od augusta o viac ako polovicu.

„Takýto krok bude znamenať v prvom rade výhody pre zahraničných dopravcov. Tí tvoria viac ako 80 percent priestupkov. Ústupok je preto z nášho pohľadu nesystémový a bude mať za následok výpadok výberu mýta,“ tvrdil Matej Okáli, šéf mýtnej firmy SkyToll. Ak by chcel štát podľa neho zahustiť kontrolu mýta napríklad pridaním viacerých áut mýtnej polície, stálo by ho to ďalšie náklady navyše.

V súčasnosti platia vodiči za mýtne prehrešky 2 655 eur a v blokovom konaní 1 655 eur, po novom to má byť 1 300 a 700 eur. „Pokuty boli na Slovensku likvidačné. Teraz ich dávame na primeranú úroveň podobnú okolitým európskym štátom, keďže doteraz patrili k najvyšším v Európe,“ povedal Martin Krajčovič, hovorca ministerstva dopravy. Polícia bude podľa neho každý mesiac vyhodnocovať počet hriešnikov. „Ak by prišlo k neúmernému zvýšeniu priestupkovosti, zvážime legislatívne zmeny pri úprave výšky pokuty,“ dodal Krajčovič.

Podľa Únie autodopravcov Slovenska nebudú nižšie pokuty znamenať pokles výberu mýta. „Určite nie, som o tom presvedčený,“ povedal Rudolf Páleš z únie. Pokuty by mali byť podľa neho odstupňované. „Je totiž nespravodlivé, ak musí zaplatiť rovnakú sumu človek, ktorý chodil s rušičkou, a ten, čo sa dostal do mínusu troch eur,“ doplnil Páleš.

Autodopravcom sa podarilo s rezortom dopravy dohodnúť aj ďalšie ústupky v prospech vodičov. Chystá sa možnosť, aby majitelia áut mohli pri platení za mýto kreditom ísť aj do mínusu. Či zníženie poplatku za montáž mýtneho prístrojčeka. ,,Pripravuje sa viacero zmien v rámci optimalizácie mýtneho systému. Momentálne analyzujeme možné riešenia," dodal Krajčovič.

Počas celého minulého roka udelila mýtna polícia pokuty 4 314 hriešnikom a do štátnej kasy sa vyzbieralo približne 6,3 milióna eur. Ak sa aj znížením pokút výber mýta nezhorší, štát bude mať nižší príjem zo samotných pokút. Podľa odhadov, ak bude približne rovnaký počet priestupkov, štát opatrením príde o približne 3,6 milióna eur. Ak sa počet hriešnikov zvýši o polovicu, ubudne zhruba 2,3 milióna eur. Aj v prípade, že by počet prehreškov narástol o sto percent, do pokladnice natečie o približne milión eur menej.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba