Radičová dostala mandát na hlasovanie za vznik nového eurovalu

Kabinet Ivety Radičovej v stredu odsúhlasil návrh rozhodnutia Európskej rady, ktorým sa má upraviť zmluva o Európskej únii tak, aby umožňovala vznik Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM), teda nového permanentného eurovalu.

23.03.2011 15:40
Iveta Radičová Foto:
Premiérka Iveta Radičová
debata

Ten má od polovice roku 2013 nahradiť súčasný dočasný euroval. Premiérka Iveta Radičová tak dostala od ministrov mandát na hlasovanie o zmene zmluvy tak, aby vznik nového valu umožnila. O návrhu by mala už 24. a 25. marca rokovať Európska rada a ratifikácia rozhodnutia bude následne ešte podliehať rozhodnutiu Národnej rady SR.

„Prijatie rozhodnutia je vedené záujmom na zabezpečení stability eura, čo je jednou z priorít zahraničnej politiky SR. Rovnako je prijatie tohto rozhodnutia plne v súlade s medzinárodno­právnymi záväzkami SR,“ konštatuje sa v materiáli rezortu zahraničných vecí.

Po schválení rozhodnutia radou ho budú musieť schváliť členské štáty. V slovenskom prípade bude toto rozhodnutie predložené na rokovanie vlády a následne Národnej rade SR. V súlade s Ústavou SR bude na vyslovenie súhlasu s rozhodnutím Európskej rady potrebný súhlas nadpolovičnej väčšiny všetkých poslancov. „Celý proces bude potrebné zavŕšiť do konca roka 2012, keďže účinnosť tohto rozhodnutia je stanovená od 1. januára 2013,“ dodáva sa v materiáli. Rozhodnutie sa bude v parlamente prerokúvať ako medzinárodná zmluva, na ktorej vykonanie nie je potrebný zákon.

Európsky stabilizačný mechanizmus (ESM), teda permanentný euroval, by mal súčasný dočasný stabilizačný systém nahradiť v roku 2013. Podľa premiérky Ivety Radičovej má ísť o systém veľmi podobný Medzinárodnému menovému fondu, avšak v regióne eurozóny. Mechanizmus tak má pomáhať krajinám, ktoré sa prípadne dostanú do problémov s refinancovaním vlastného dlhu. „Môžeme pracovne túto organizáciu nazvať aj Európsky menový fond. Bude slúžiť na prípadnú mimoriadnu finančnú pomoc členom eurozóny, ktorí sa ocitli vo finančnej tiesni,“ uviedla po stredajšom rokovaní vlády Radičová.

Efektívna úverová kapacita mechanizmu má byť 500 mld. eur. Aby bola táto kapacita ratingovo najvyššie hodnotená, celý mechanizmus bude zahŕňať aj dodatočnú rezervu 200 mld. eur. Prvých 80 mld. eur kapitálu mechanizmu má byť splatných v prvých troch rokoch jeho fungovania v hotovosti. Za tieto tri roky tak Slovensko do mechanizmu bude musieť vložiť 660 mil. eur. Zvyšná časť podielu sa bude v prípade potreby vkladať kombináciou záruk a kapitálu na zavolanie. Podľa premiérky Ivety Radičovej je pre Slovensko v súčasnosti výhodnejšie podieľať sa na kapitáli mechanizmu hotovosťou, pretože záruky by kvôli zachovaniu najvyššieho ratingového hodnotenia efektívnej úverovej kapacity museli byť poskytnuté v oveľa vyššej miere ako hotovostný vklad.

Podiely krajín na novom eurovale sú vypočítané podľa nového kľúča, ktorého zmenu otvoril na rokovaniach v Bruseli práve slovenský minister financií Ivan Mikloš. Kľúč, na základe ktorého sa krajiny podieľajú na súčasnom eurovale, je totiž podľa neho nespravodlivý a nelogický. Chudobnejšie krajiny sa totiž v pomere k výkonu hospodárstva na systéme podieľajú viac, ako bohatšie krajina. Oproti pôvodnému prerozdeľovaciemu kľúču sa dosiahlo kompromisné riešenie, podľa ktorého podiel Slovenska na základnom kapitále ESM oproti súčasnému eurovalu dočasne klesne o takmer 17 %. Na pôvodnú úroveň sa zvýši po priblížení hospodárstva k priemeru Európskej únie, najneskôr však po 12 rokoch.

debata chyba