Rehn: Fínsko sa nevydá slovenskou cestou

Fínsko sa nevydá "slovenskou cestou" a nezablokuje dohodu, ktorej cieľom je ukončiť dlhovú krízu v eurozóne. Pre stredajšie vydanie fínskeho denníka Helsingin Sanomat to uviedol európsky komisár pre menové záležitosti Olli Rehn.

23.03.2011 11:50
Olli Rehn Foto:
Eurokomisár Olli Rehn
debata (4)

Rozšírenie Európskeho mechanizmu finančnej stability (EFSF) pravdepodobne podporia lídri EÚ na tohtotýždňovom summite v Bruseli, posilnenie záchranného fondu si však vyžaduje súhlas všetkých členských štátov eurozóny.

Fínsko, kde sa konajú 17. apríla parlamentné voľby, rozšírenie záruk v rámci dočasného mechanizmu na pomoc členským krajinám eurozóny vo finančných problémoch odmieta.

„Neverím, že Fínsko si dobrovoľne vyberie izoláciu a stiahnutie sa z procesu spoločného rozhodovania,“ povedal Rehn. „Slovenská cesta nie je našou cestou,“ zdôraznil fínsky eurokomisár.

Dlhová kríza v eurozóne, ako aj poskytnutie núdzových úverov Grécku a Írsku prispeli k zvýšeniu popularity euroskeptickej strany Praví Fíni, ktorej podpora v prieskumoch oproti parlamentným voľbám v roku 2007 štvornásobne vzrástla . Líder strany Timo Soini v utorok uviedol, že Praví Fíni budú požadovať otvorenie rokovaní o nástrojoch v boji s dlhovou krízou v rámci EÚ. Postoj strany, ktorá má šancu podieľať sa na formovaní novej vlády, tak môže skomplikovať ratifikáciu dohody v domácom parlamente.

Slovenská vláda po nástupe k moci minulý rok niekoľko týždňov zdržiavala spustenie EFSF a k mechanizmu sa pripojila až po silnom diplomatickom tlaku. Slovensko zároveň odmietlo prispieť na krízové úvery Grécku.

4 debata chyba