Počiatek: Nový euroval si žiada hotovosť, v starom stačia garancie

Opozičný Smer výsledky rokovaní v Bruseli o novom eurovale ako víťazstvo malých a chudobnejších krajín nevníma.

22.03.2011 16:04
Ján Počiatek Foto:
Exminister financií Ján Počiatek
debata (7)

Podľa ministra financií Ivana Mikloša sa eurozóna dohodla na zmene kľúča, podľa ktorého sa krajiny mali podieľať na novom Európskom stabilizačnom mechanizme (ESM) – novom eurovale. Chudobnejšie krajiny budú platiť menej ako podľa pôvodného kľúča. Slovensko však bude musieť poskytnúť aj hotovosť vo výške takme 660 miliónov eur, čo pri dnes fungujúcom eurovale nemuselo. Mikloš kritizoval minulú vládu, že už ona mala vyrokovať lepšie podmienky.

Minister Ivan Mikloš podľa exministra financií Jána Počiatka nespomenul napríklad to, že nový kľúč platí pre chudobnejších len dočasne, a to kým ich hospodárstvo dosiahne 75 % priemeru Európskej únie alebo na 12 rokov.

Zásadným rozdielom oproti súčasnému eurovalu je pritom podľa neho to, že do nového bude treba platiť v hotovosti, kým súčasný mechanizmus pozostáva iba z garancií. V prípade využitia celej kapacity ESM by tak Slovensko muselo zrejme zložiť až pätinu svojho súčasného verejného dlhu.

Počiatek odmietol aj Miklošove vyjadrenia, že o zmenu kľúča sa mohla posnažiť aj bývalá vláda, pri prerokúvaní podmienok súčasného eurovalu ale ani túto tému neotvorila.

„Situácia, za ktorej prebiehali rokovania na jar minulého roku, je diametrálne odlišná. Vtedy hrozilo, že eurozóna ako taká môže skončiť. Dnes je situácia oveľa komfortnejšia,“ tvrdí Počiatek. Výsledky rokovaní ministrov financií v Bruseli zhodnotil Počiatkov stranícky kolega Peter Kažimír.

„Podľa nás to nevyzerá na výstavbu víťazného oblúka pre ministra financií Ivana Mikloša, ale na náhrobný kameň s epitafom "všetko som zdanil, všetko som predal a potom som všetko zaplatil do Bruselu,“ povedal v utorok Kažimír.

7 debata chyba