Do eurovalu Slovensko naleje aj hotovosť. Požičia si 660 miliónov

Slovensko bude musieť do nového eurovalu prispieť aj hotovosťou, ktorú si bude musieť požičať. Pôjde o takmer 660 miliónov eur. Potvrdil to minister financií Ivan Mikloš. Dodal, že Slovensko presadilo lepšie podmienky, ako boli pôvodne nastavené. Podľa nich by muselo dať 792 miliónov eur.

22.03.2011 14:06 , aktualizované: 14:44
Ivan Mikloš Foto:
Minister financií Ivan Mikloš
debata (183)

V pondelok sa ministri financií eurozóny dohodli na vytvorení stáleho stabilizačného mechanizmu (ESM), ktorý po roku 2013 nahradí súčasný záchranný fond ESFS. Aj dnešný euroval, aj budúci má slúžiť na stabilizáciu jednotnej európskej meny a lacnejšími pôžičkami pomáhať štátom, ktoré trápia dlhy.

Fond bude mať kapacitu 500 miliárd eur, pričom 80 miliárd eur z tejto sumy majú štáty zložiť v hotovosti. Ďalších 200 miliárd má slúžiť ako záloha.

Menšie krajiny eurozóny žiadali, aby sa zmenil kľúč, ktorý doteraz určoval, akým podielom sa budú na novom eurovale jednotlivé krajiny podieľať. Podľa Mikloša sa Slovensku podarilo znížiť tento príspevok o 17 percent. Slovensko bolo ťahúňom týchto zmien, tvrdí Mikloš. Významným kritériom v pôvodnom kľúči bol počet obyvateľov krajiny. Mikloš považuje toto kritérium za nelogické. Slovensko ho pôvodne chcelo z kľúča úplne vyradiť, s tým však neuspelo. Prešiel nakoniec kompromisný návrh Estónska, ktorý počet obyvateľov čiastočne zohľadňuje.

„Neotvoili sme to preto, že by sme primárne chceli ušetriť, ale preto, že kľúč bol nespravodlivý,“ uviedol minister. Podľa neho sa chudobnejšie krajiny podieľali na pomoci vyšším percentom ako bohaté. „Je to ako keby sme chudobnému človeku dali 30-percentnú daň a bohatému 10-percentnú,“ povedal Mikloš.

Mikloš potvrdil, že Slovensko si hotovosť, ktorú vloží do nového eurovalu, požičia. Pôjde o 659,2 milióna eur, ktoré treba zložiť do troch rokov. V prvom roku by to podľa Mikloša malo byť viac ako 320 miliónov eur. Dlh Slovensku zvýši deficit, ale podľa ministra ho majú „započítaný v projekciách dlhu“ a je to „manažovateľné.“ Príslušnú potrebnú legislatívu bude ešte musieť schváliť slovenský parlament. Keby sa kľúč prepočtu nezmenil, Slovensko by muselo dať do nového eurovalu 792 miliónov eur v hotovosti. Celkový podiel Slovenska na novom eurovale je 5,768 miliardy eur, pri pôvodnom kľúči by to bolo 6,93 miliardy eur. Tieto peniaze budú uvoľnené „na vyžiadanie“.

Minister kritizoval minulú vládu, že nevyrokovala výhodnejšie podmienky už skôr, v prípade gréckej pôžičky a súčasného eurovalu. Aj vtedy sa vyžadoval jednohlasný súhlas členov eurozóny. Bez slovenského súhlasu nebolo možné odsúhlasiť ani peniaze pre Grécko, ani euroval.

„Buď slovenskí vyjednávači nevedeli, čo schvaľujú, alebo vedeli, a schválili to aj tak,“ povedal Mikloš a vyhlásil, že jedno aj druhé je neakceptovateľné.

Pôžičku Grécku, ktorá sa delila podľa kritizovaného kľúča slovenský parlament neschválil. V prípade dnes fungujúceho eurovalu sa kľúč používa, ale od Slovenska sa nevyžaduje hotovosť, iba ručenie za pôžičky. Dnešný kľúč vychádza z podielu, akým sa členovia eurozóny podieľajú na základnom imaní Európskej centrálnej banky.

183 debata chyba