Vo februári mýto vynieslo 11,3 milióna eur

Vo februári tohto roka získal štát na mýte 11,3 mil. eur, čo predstavuje medzimesačný nárast o 600 tisíc eur. Ako v stredu informovala spoločnosť SkyToll, v porovnaní s februárom minulého roku ide o nárast až o 80 %.

16.03.2011 15:59
Mýto, kamión Foto:
Ilustračné foto
debata

„Medziročný 80-percentný nárast je dôkazom významu ciest nižších kategórií pre výber mýta a tiež nárastu intenzity dopravy oproti minuloročnému februáru,“ uviedol manažér pre komunikačnú stratégiu a PR spoločnosti SkyToll Anton Bódis.

Za užívanie vymedzených úsekov ciest na diaľniciach a rýchlostných cestách sa vo februári vybralo na mýte vyše 7 mil. eur. Na vymedzených úsekoch ciest I. triedy to bolo za rovnaké obdobie takmer 3,9 mil. eur. V rámci tranzitného ticketingu sa vo druhom mesiaci tohto roka vybralo takmer 422 tis. eur.

Z celkovej sumy vybraného mýta 44,5 % zaplatili prevádzkovatelia vozidiel zo zahraničia. Dňom s najvyšším výberom v rámci mesiaca bol 28. február, kedy sa na mýte pre štát vybralo 535 tis. eur. Vo februári užívalo vymedzené úseky ciest denne v priemere 26 tis. vozidiel s hmotnosťou nad 3,5 tony.

V elektronickom mýtnom systéme bolo ku koncu februára tohto roka evidovaných 189 tis. aktívnych palubných jednotiek. Oproti predchádzajúcemu mesiacu ich počet poklesol o 75 kusov. Viac ako 66 % aktívnych palubných jednotiek užívali vozidlá zo zahraničia. Hliadky mýtnej polície vo februári tohto roka skontrolovali na spoplatnených úsekoch vyše 170 tis. vozidiel. Počas druhého mesiaca tohto roku riešili 351 prípadov porušenia zákona o elektronickom mýte, na doplatkoch mýta pre štát vybrali 15 tis. eur.

Za druhý mesiac roku 2011 zaznamenal SkyToll v rámci prevádzky elektronického výberu mýta 243 podaní od zákazníkov. Oproti januáru je to pokles o 17 %. Najviac, 133 podaní, tvorili žiadosti o zmenu identifikačných údajov. Dopravcovia štyrikrát žiadali o prehodnotenie výšky úhrady mýta, faktúr sa týkala jedna reklamácia. Všetky reklamácie boli vybavené v lehote stanovenej v zmluve s Národnou diaľničnou spoločnosťou, teda do 5 pracovných dní.

Spoločnosť SkyToll podpísala v januári 2009 s Národnou diaľničnou spoločnosťou zmluvu, ktorá ju zaväzuje vybudovať a prevádzkovať komplexnú službu elektronického výberu mýta v Slovenskej republike. Založili ju členovia konzorcia Ibertax-Santoll, víťaza tendra na komplexnú službu elektronického výberu mýta. Akcionármi SkyToll sú spoločnosti SanToll, sesterská spoločnosť Sanefu a Ibertax. Elektronický mýtny systém sprevádzkovala spoločnosť SkyToll 1. januára 2010. Spoplatnených je viac ako 2 400 kilometrov diaľnic, rýchlostných ciest a vybraných ciest I. triedy satelitnou GPS-GSM technológiou.

debata chyba