Štát na mýte stratil 86 miliónov

Strata štátu po zavedení diaľničného mýta sa z očakávaných 75 až 80 miliónov eur vyšplhala na takmer 86 miliónov. Ukazujú to najnovšie údaje ministerstva dopravy. Správou o fungovaní elektronického výberu mýta sa zaoberala vláda.

16.03.2011 12:56
mýto, diaľnica, mýtny systém Foto:
Ilustračné foto
debata (120)

„Minulá vláda pristupovala k problematike mýta nekoncepčne, čoho výsledkom boli nižšie príjmy z mýta a navýšené náklady na prevádzku systému,“ zhodnotil Martin Krajčovič, hovorca ministerstva dopravy.

Podľa bývalého šéfa Národnej diaľničnej spoločnosti a terajšieho primátora Žiliny Igora Chomu (Smer) je mýto dobré. „Je ziskové, som o tom presvedčený,“ uviedol.

Ministerstvo financií v prepočtoch dosahu mýta na štátny rozpočet odrátava od príjmu z mýta okrem platby za systém aj výpadok z príjmov z diaľničných nálepiek a tiež zo spotrebnej dane. Autá nad 3,5 tony už totiž platia za jazdenie po cestách práve mýto. Z nálepiek sa tak vyberie menej. A po minuloročných januárových protestoch proti mýtu bývalá vláda znížila daň na naftu.

Práve zarátanie nafty do prepočtov o dosahoch mýta sa nepáči Chomovi. Podľa neho sa po znížení dane na naftu zvýšilo čerpanie palív, a teda príjem z daní.

Straty štátu z mýta
Straty štátu z mýta Straty štátu z mýta

Pôvodná splátka za mýtny systém mala však za rok 2010 dosiahnuť 87,6 milióna eur. Prevádzkou palivových kariet, úpravou mýtnych úsekov či zmenami áut mýtnej polície sa táto suma zvýšila o 14,5 milióna. Spolu s nákladmi na nezávislého znalca či úpravou základnej ročnej ceny dosiahli náklady na mýto 105 miliónov eur.

V náraste ceny je aj vyšší počet mýtnych transakcií, teda prejazdov cez pomyselné mýtne brány. Zvýšil sa po tom, čo bývalá vláda podelila úseky na menšie časti, aby bol výber mýta spravodlivejší. Na ročnej splátke sa odrazí takmer dvomi miliónmi eur navyše.

Zisk Národnej diaľničnej spoločnosti sa tak znížil z plánovaných 62,8 milióna eur na 36,2 milióna. Teda o približne 42 percent. S mýtnym systémom stále nie sú spokojní autodopravcovia. Niektorí dopravcovia majú údajne spustiť protesty počas majstrovstiev sveta v hokeji, aby upozornili na problémy mýta.

Mýtna firma SkyToll zvíťazila v súťaži na vybudovanie mýtneho systému s najvyššou ponukou. Splátka štátu po 13 rokoch za vybudovanie a prevádzku systému by mala byť podľa posledných údajov 880 miliónov eur. Súťaž vyšetruje aj Európska komisia a Slovensku za ňu hrozia pokuty.

© Autorské práva vyhradené

120 debata chyba