Hornonitrianske bane sa ohradili voči tvrdeniam ministerského inštitútu

Inštitút finančnej politiky (IFP) pri ministerstve financií použil podľa spoločnosti Hornonitrianske bane, a.s. vo svojom komentári "Podpora pre baníka predstavuje dvojnásobok jeho hrubej mzdy" viaceré zavádzajúce informácie. "

09.03.2011 18:51
Baník Foto:
Ilustračné foto
debata

Verejnosť nabádajú k záverom, že vysoká cena elektrickej energie na Slovensku je spôsobená podporou uhoľného baníctva. Inštitút finančnej politiky pritom do podpory ťažby uhlia zahrnul aj položky, ktoré s ťažbou uhlia nemajú nič spoločné," tvrdia bane.

Podľa nich komentár nevychádza z komplexnej znalosti problematiky, je zavádzajúci a nepriaznivo ovplyvňuje verejnú mienku voči ťažbe hnedého uhlia na Slovensku. Spoločnosť napríklad upozorňuje, že podpora uhlia plní aj sociálnu stránku v regiónoch, nielen pre 4 464 zamestnancov na ťažbe uhlia, ale aj výrobcu elektriny a celej nadväzujúcej sféry, s odhadom približne 15 000 zamestnan­cov. „IFP to samozrejme neberie do úvahy, lebo to by boli iné prepočty a nie sústredená pozornosť na baníkov,“ konštatujú bane.

Zároveň dodávajú, že v doplatku na výrobu elektriny sú zahŕňané aj iné aspekty vychádzajúce z regulácie, ktoré s ťažbou hnedého uhlia nemajú nič spoločné. „Pre názornosť uvádzame, že vyrobená elektrina z domáceho uhlia predstavuje výkupnú cenu 105 €/MWh, výkupná cena pri výrobe z biomasy je 126 €/MWh, v roku 2010 pri výrobe vo fotovoltaickej elektrárni 430 € za MWh,“ upozorňuje spoločnosť.

Oslobodenie od spotrebnej dane vychádza zase podľa firmy zo zákona o spotrebnej dani uhlia a plynu. Spotrebnou daňou je zaťažená každá vyrobená KWh elektrickej energie. V prípade zdanenia hlavnej komodity vstupujúcej do jej výroby, čo platí rovnako pre plyn a uhlie, by mohlo prísť k duplicitnému zdaneniu. Z toho vyplýva, že uvádzaná „podpora cez oslobodenie od spotrebnej dane“ nie je podľa baní dotáciou pre ťažbu uhlia. V opačnom prípade by bol totiž podľa nich dotovaný aj plyn.

IFP pri Ministerstve financií SR vo svojom komentári upozornil, že podpora štátu na jedného baníka v odvetví ťažby hnedého uhlia predstavuje mesačne 1 793 eur, čo je takmer o 700 eur viac ako jeho mzdové náklady. Ťažká a nebezpečná práca baníka v súkromnej spoločnosti, ktorej činnosť má negatívny vplyv na životné prostredie, je tak podľa IFP plne dotovaná obyvateľstvom. Celkové odhadnuté dotácie do uhoľného baníctva podľa inštitútu v roku 2010 dosiahli 96 mil. eur, čo je približne 17,7 eura na jedného občana. IFP predpokladá, že v roku 2011 to bude viac ako 81 mil. eur. Štát takto podporuje zamestnanosť 4,5 tis. baníkov hnedého uhlia.

Na Slovensku podľa IFP podporujeme ťažbu hnedého uhlia troma spôsobmi. Ide o dotáciu skrytú v cene elektriny, na ktorú sa skladá celá spoločnosť formou vyšších cien, nepriamu podporu oslobodením od spotrebnej dane na uhlie používaného na výrobu elektriny a priamu dotáciu z kapitoly Ministerstva hospodárstva SR.

debata chyba