Mikloš: Daňový a odvodový systém je zdeformovaný a nespravodlivý

Živnostníci a dohodári budú po reforme daňového a odvodového systému platiť viac. Potvrdil to v utorok i minister financií Ivan Mikloš.

08.03.2011 16:34
Ivan Mikloš Foto:
Minister financií Ivan Mikloš.
debata (213)

Zmeny sú nevyhnutné, pretože systém tak, ako funguje v súčasnosti, je deformovaný a nespravodlivý, uviedol Mikloš. Práve živnostníci a dohodári totiž platili na odvodoch a daniach výrazne menej ako riadni zamestnanci. „Systém je neudržateľný a najmä veľmi nespravodlivý. Chceme ho aj spraviť jednoduchým, aj spravodlivým aj udržateľným,“ povedal Mikloš.

Výsledkom reforiem však podľa ministra nebudú len úpravy v odvodoch pre živnostníkov, ale najmä zjednodušenie celého systému a minimalizovanie administratívnej záťaže.

Ako kompenzácia zvýšených nákladov na odvody sa pre živnostníkov okrem toho zvažuje aj možnosť odpisu celého hmotného investičného majetku či zavedenie daňového bonusu. Konkrétnejšie opatrenia by mali vzísť v najbližších týždňoch. Už dnes je však zrejmé, že reforma daní a odvodov si podľa podpredsedu SDKÚ-DS Milana Horta vyžiada novelizáciu alebo úplnú zmenu až 160 právnych noriem.

Jedným z dôkazov zlého nastavenia súčasného systému je podľa Ivana Mikloša aj skutočnosť, že napríklad v roku 2009 zaplatila v priemere jedna samostatne zárobkovo činná osoba (SZČO) na daniach a odvodoch 1 700 eur, kým zamestnanec štátu odviedol až 5 200 eur. „Dá sa predpokladať, že dodnes sa táto disproporcia ešte zväčšila,“ upozorňuje Mikloš. Zámerom ministerstva financií je preto zmeniť systém tak, aby už pre zamestnávateľov nebolo výhodné tlačiť zamestnancov k práci prostredníctvom živnosti. Dosiahnuť to rezort chce prostredníctvom zblíženia výšky daňovo-odvodového zaťaženia pri oboch formách práce.

Rezort financií pripravuje zmeny v daniach a odvodoch tak, aby boli rozpočtovo neutrálne. V prípade, ak by sa pre živnostníkov zaviedol nový odvod vo výške 16 % a neprijímali by sa žiadne ďalšie opatrenia, najväčší negatívny dopad tohto kroku by podľa Mikloša mal predstavovať nárast záťaže asi o 10 %. Rezort financií chce však prijímať aj ďalšie zmierňujúce opatrenia a tak celkový negatívny dopad zmien bude podľa Ivana Mikloša menší.

Zmena súčasných pravidiel by pritom mohla v budúcnosti vytvoriť aj priestor na zníženie daňového a odvodového zaťaženia. „Urobenie poriadku v systéme by mohlo vytvoriť priestor na to, aby sme v budúcnosti dane a odvody mohli aj znižovať,“ vyhlásil na utorňajšej tlačovej besede Mikloš.

Takmer 230 tisíc SZČO by mal po reforme daní a odvodov klesnúť ich čistý príjem. Dôvodom je najmä zvýšenie ich vymeriavacieho základu pri platení odvodov, ako aj nárast základu dane, keďže základ dane sa už nemá znižovať o zaplatené odvody. Približne 170,2 tis SZČO so ziskom z podnikania pred zdanením a odvodmi nad 3 416 eur do 8 162 eur sa má príjem znížiť v priemere o 8,4 %, resp. o 312,6 eur ročne. Zvyšnej skupine znevýhodnených SZČO, ktoré majú zisk z podnikania pred zdanením a odvodmi od 8 163 eur do 84 706 eur ročne, má príjem po reforme klesnúť v priemere o 11,2 %, resp. o 1 208,4 eura ročne. Vyplýva to z návrhu reformy daní a odvodov, ktorý pripravilo ministerstvo financií.

213 debata chyba