Figeľ: Prepúšťaním zachraňujeme pracovné miesta. Hrozil by bankrot

Prepustenie päťtisíc ľudí, rušenie spojov, zdražovanie cestovného - so všetkým ráta ozdravný program železníc. Bez neho by im podľa ministra dopravy Jána Figeľa hrozil bankrot.

04.03.2011 13:23
koľajnice, železnica, trať Foto:
Ilustračné foto
debata (54)

Bez prijatia opatrení na ozdravenie troch zadlžených štátnych železničných spoločností by im podľa ministra dopravy Jána Figeľa (KDH) hrozil bankrot. Revitalizačný program pre železničné spoločnosti, ktorý rezort predložil do medzirezortného pripomienkového konania, nie je o prepúšťaní pracovníkov, ale o zachraňovaní pracovných miest a zvyšovaní efektívnosti ich činnosti, aby mohli v priebehu dvoch až troch rokov hospodáriť bez straty, informoval Figeľ v piatok o ozdravnom pláne pre železnice. Súčasný stav v železničnom sektore je podľa neho ďalej neudržateľný.

V tomto a ďalších dvoch rokoch by malo podľa programu zo všetkých troch železničných spoločností odísť približne 5 tisíc zamestnancov, pričom v administratíve sa to bude týkať okolo 1 200 pracovníkov.

Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, a.s. uvažuje do začiatku budúceho roka o postupnom uvoľnení 1 800 ľudí. Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) majú v tomto a do konca budúceho roku prepustiť 2 700 pracovníkov. Zo Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK), a.s. by malo odísť postupne od tohto do začiatku roka 2014 spolu 621 zamestnancov.

V tomto roku možno tiež očakávať zvýšenie cestovného v osobnej železničnej doprave. Podľa generálneho riaditeľa sekcie železničnej dopravy a dráh na ministerstve dopravy Jiřího Kubáčka sa bude zvyšovať do vzdialenosti 50 kilometrov.

„Nevyhneme sa však aj istým prepúšťaniam na úrovni prevádzky, ale to súvisí s optimalizáciou výkonov. Nebudeme prepúšťať plošne, ale iba tam, kde je skutočná prezamestnanosť,“ upozornil Figeľ. Podľa neho je tento krok nepríjemný, má sociálne dopady, je však nevyhnutný, čo chápu aj predstavitelia odborov.

„Nechceme posielať ľudí na ulicu, všetko je sprevádzané sociálnymi programami v jednotlivých firmách a zároveň v spolupráci s ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny a úradmi práce,“ povedal Figeľ o pripravovanom prepúšťaní.

Zdôraznil pritom, že pri poklese objednaných dopravných výkonov v osobnej doprave na železnici o 2,1 mil. na 30,3 mil. vlakokilometrov ročne štát bude prvý raz platiť všetko, čo si objednal. Nebude tak prehlbovať štátom neuhradenú stratu osobného dopravcu za dohodnuté výkony.

Minister dopravy tvrdí, že napriek poklesu výkonov osobnej dopravy na železnici, preprava ľudí za prácou alebo vzdelaním nebude ohrozená.

„Posudzujeme osobitne každú trať a každý spoj, aby ľudia nepocítili zmenu negatívne,“ uviedol Figeľ. Revitalizačný program zatiaľ počíta s úplným zrušením osobnej vlakovej dopravy na piatich tratiach Plešivec – Muráň, Štúrovo – štátna hranica s Maďarskom, Fiľakovo – Šiatorská Bukovinka, štátna hranica s Maďarskom, Medzilaborce – štátna hranica s Poľskom a Bratislava, Nové Mesto – Petržalka. Konečná podoba rušenia či obmedzovania vlakových spojov by malo byť podľa Kubáčka známa 10. marca po uzavretí rokovaní so samosprávnymi krajmi.

Ozdravný plán pritom pripúšťa úplné rušenie 374 vlakov, čiastočné zrušenie 74 vlakov v určitom úseku jazdy a obmedzenie 36 vlakových spojov na niektoré dni v týždni.

Fico: Je to plán likvidácie

Plán revitalizácie železničných spoločností je podľa predsedu strany Smer-SD Roberta Fica prejavom neschopnosti, neprofesionality a asociálnosti tejto vlády. Nepovažuje ho za plán revitalizácie, ale za plán likvidácie ľudí, tratí a cestujúcich. Vláda mala podľa neho predložiť projekty na zvyšovanie tržieb železníc, projekty na medzinárodnú spoluprácu železníc so zahraničím a dôležitú úlohu by zohrával aj projekt širokorozchodnej železnice. „Namiesto toho, aby ponúkli tieto projekty, prichádzajú s typickým pravicovým riešením. Vyšmariť päťtisíc ľudí, zrušiť trate a zvýšiť cestovné,“ povedal Fico.

Ako ďalej Fico uviedol, on by na mieste vlády odmietol prenášať zodpovednosť za svetovú hospodársku krízu a za neschopnosť vedenia ministerstva dopravy len na obyčajných ľudí, ktorých vyhodia na ulicu. „To na toto potrebovala pani Radičová revitalizačný plán? Toto potrebovala, akože počkať dva-tri mesiace, aby jej to niekto napísal, že to je päťtisíc ľudí a že to nie je 4 700 ľudí? Takto sa možno odškrtávali ľudia v druhej. svetovej vojne, keď sa posielali do nejakého útoku, kde bolo evidentné, že sa polovička z nich nevráti. Ale sme v roku 2011 a len tak odhodiť päťtisíc ľudí bez mihnutia oka, to považujeme za absolútne antisociálne,“ povedal Fico. Verí, že predstavitelia zamestnancov v železničných spoločnostiach budú proti prepúšťaniu vytvárať tlak na vedenie firiem.

54 debata chyba