Šéf Applu Jobs predstavil iPad 2. Je tenší, výkonnejší, s dvomi kamerami

Americká spoločnosť Apple v stredu v San Franciscu predstavila nástupcu svojho populárneho tabletu iPad. Novinka je tenšia a má dve kamery. Prístroj prekvapujúco uviedol šéf Applu Steve Jobs, ktorý je kvôli bližšie nešpecifikovaným problémom od januára na zdravotnej dovolenke.

02.03.2011 21:04
Jobs, iPad 2 Foto:
Šéf Apple Steve Jobs a iPad 2
debata (4)

„Robili sme na tomto produkte nejaký ten piatok, a tak som si dnešok nenechal ujsť,“ uviedol vychudnutý Jobs. Zaplnená sála privítala Jobsa potleskom. Šéf Apple má medzi fanúšikmi značky kultové postavenie a jeho choroba znepokojila trhy. Vystúpenie Jobsa privítali aj analytici.

„Je to rozhodne príjemné prekvapenie. Investori vedia, že jeho choroba je veľa vážna. Je upokojujúce vedieť, že aj na zdravotnej dovolenke sa stále zaujíma o firmu,“ uviedol Channing Smith z firmy Capital Advisors Growth Fund.

Jobs vlaňajší rok označil rokom iPadu. Potom predstavil nástupcu úspešného tabletu. Volá sa iPad 2. Je o tretinu tenší. Jeho hrúbka je 8,8 milimetra, je tenší ako telefón iPhone 4 od rovnakého výrobcu. Má dvojjadrový procesor A5 a deväťkrát rýchlejšiu grafiku. Kameru bude mať vpredu aj vzadu. Ľudia vďaka tomu budú môcť nahrávať video a uskutočňovať videohovory.

Prístroj je tiež ľahší, teraz váži zhruba 600 gramov oproti 680 gramom predošlej verzie. Na rozdiel od pôvodného iPadu sa bude dodávať aj v bielom prevedení. Rozlíšenie a veľkosť displeja aj varianty pamäťovej kapacity zariadenia zostávajú rovnaké, teda 16, 32 a 64 gigabytov.

Základná verzia sa v Spojených štátoch bude rovnako ako v prípade prvého iPadu predávať za 499 dolárov bez dane. Predávať by sa mal začať už počas nasledujúceho týždňa. V USA to bude 11. marca, Neskôr, 25. marca, pribudne 26 alebo viac štátov. Medzi vymenovanými štátmi nie je Slovensko, susedia – Rakúsko, Česko, Maďarsko i Poľsko – tam sú. Na Slovensku nebola oficiálne uvedená ani prvá verzia iPadu, aj keď sa bežne predáva. Dováža sa európska verzia  krajín únie.

Analytik spoločnosti Hudson Square Daniel Ernst označil nový iPad skôr za evolúciu ako revolúciu, napriek tomu podľa neho na prístroji je čo obdivovať. „Dvojité jadro procesora bude znamenať veľa pre ľudí, ktorí na tablete robia viac vecí naraz. Videokamery sú tým, čo ľudia chceli. Podčiarknuté a sčítané, konkurencia zaostáva,“ povedal.

Apple si v každom prípade od nového iPadu veľa sľubuje. Od apríla minulého roka predala firma takmer 15 miliónov kusov tabletu, ktorý zabezpečil 17 percent tržieb spoločnosti. Tento rok by podľa odhadov mohol predaj presiahnuť hranicu 30 miliónov.

Predaje iPadu, ale aj populárnych telefónov iPhone podľa Jobsa dokazujú, že skončila éra osobných počítačov (PC).

„Väčšina našich tržieb pochádza z produktov, ktoré patria do éry po osobných počítačoch,“ povedal riaditeľ spoločnosti, ktorá na prelome 80. rokov bola jedným z prvých výrobcov osobných počítačov. Apple ich síce neprestal vyrábať, v portfóliu jeho výrobkov však teraz hrajú menšiu úlohu.

Konkurencia na trhu tabletov ale rastie, najmä zo strany prístrojov s operačným systémom Android od Googlu. Prijatie novinky zákazníkmi preto bude kľúčové, aby si Apple udržal doterajšie silné postavenie. Jobs na konkurenciu niekoľkokrát zaútočil. Okrem iného uviedol, že nedokáže konkurovať cene iPadu a nemá pre svoje tablety toľko aplikácií, koľko je ich pre iPad (65– tisíc).

4 debata chyba