Peniaze v Bruseli nevybavil, diaľnice zastavil, kritizuje Figeľa Fico

Vláda Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) nedokáže podľa predsedu Smeru-SD Roberta Fica získať finančné prostriedky na výstavbu diaľnic ani z eurofondov, z ktorých ju chcela financovať po zastavení dvoch PPP projektov.

02.03.2011 17:36
Robert Fico Foto:
Šéf Smeru Róbert Fico
debata (113)

Líder najväčšej opozičnej strany v stredu zároveň kritizoval kabinet, že o presune prostriedkov z viacerých operačných programov na diaľnice rozhodol bez konzultácií s Európskou komisiou a minister dopravy Ján Figeľ (KDH) začal o tom rokovať v Bruseli až následne.

„Včerajšie (utorňajšie) rokovanie ministra dopravy a predstaviteľov Európskej komisie vo veci presunu peňazí z jednotlivých operačných programov do Operačného programu Doprava na výstavbu diaľnic potvrdzuje, že máme absolútne nepripravenú a nespôsobilú vládu. Máme veľmi jasné argumenty, v čom vláda klamala a v čom postupovala nespôsobilo a neprofesionálne. Opäť sa potvrdilo, že išlo len a len o politické rozhodnutie s cieľom udrieť do vlády, ktorá tu bola v rokoch 2006 až 2010,“ kritizoval ďalej Fico súčasnú vládu.

Predseda Smeru povedal, že terajšia vláda zrušila dva dobre pripravené PPP projekty na výstavbu úsekov diaľnice D1 medzi Žilinou a Prešovom a úplne zastavila výstavbu diaľnic. Zastavenie PPP projektov kabinet totiž zdôvodňoval aj tým, že výstavbu diaľnic bude namiesto drahých súkromných zdrojov financovať najmä z výhodnejších európskych prostriedkov a štátneho rozpočtu.

Minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Figeľ rokoval v utorok v Bruseli o presune peňazí z piatich operačných programov do programu Doprava na výstavbu diaľnic. Po rokovaní s generálnou tajomníčkou Catherine Dayovou uviedol, že Európska komisia je zdržanlivá k otázke realokácie presunov medzi jednotlivými operačnými programami, respektíve cieľmi. „Je otvorenejšia pre diskusiu o presune v rámci Operačného programu doprava, kde Slovensko chce silnejšie financovať výstavbu diaľničnej siete. Prezentoval som fakt, že stav nezamestnanosti na východe Slovenska súvisí aj s nedostatočným rozvojom dopravnej infraštruktúry a dostupnosti. Európska komisia očakáva potvrdenie absorpčnej schopnosti v rámci dopravy s tým, že prostriedky, ktoré máme, dokážeme využiť,“ vyhlásil Figeľ. Keď sa táto schopnosť preukáže, otvorí to tému presunov. Figeľ je presvedčený, že Slovensko vie v dohľadnej dobe – do leta tohto roka predložiť dostatok realistických projektov na vyčerpanie celej alokácie v rámci programu doprava a že bude hľadať zdroje tak, aby aj ostatné cestné úseky mohli ísť do výstavby.

„Európska komisia, ako pripustil sám minister Figeľ je zdržanlivá, čo v diplomatickom jazyku znamená, že poslali ministra dopravy domov s dlhým nosom. Nečudujem sa. Ide o peniaze daňových poplatníkov Európskej únie a Európska komisia má záujem, aby boli použité na ten účel určený v operačných programoch. Vláda bez akýchkoľvek problémov prijme rozhodnutie a potom ide minister dopravy rokovať do Európskej komisie,“ dodal Fico. Z toho podľa neho vyplýva, že vláda zastavila výstavbu diaľnic, zrušila dva PPP projekty, kde boli investori pripravení poskytnúť zľavy vzhľadom na nižšiu cenu peňazí na finančných trhoch.

Vláda podľa Fica klamala, keď tvrdila, že namiesto nich bude diaľnice financovať presunom peňazí z eurofondov. „Ukazuje sa, že Európska komisia má zásadný problém s použitím finančných prostriedkov na vedu a výskum na výstavbu diaľnic. Výsledkom je, že je to babracká vláda, ktorá nielenže nevie ako to má robiť, ale čo je najsmutnejšie, nie je schopná získať finančné prostriedky na výstavbu diaľnic,“ povedal Fico. Podľa neho nie je reálne splnenie cieľa vlády postaviť v tomto a budúcom roku po 5,2 kilometra diaľnic. „Nemajú žiadne peniaze. Jediné, čoho je schopná súčasná vláda, je masívne zdražovanie,“ dodal Fico.

Vláda schválila 2. februára na výstavbu diaľnic navyše 639 mil. eur. Z piatich operačných programov Informatizácia spoločnosti, Výskum a vývoj, Vzdelávanie, Zamestnanosť a sociálna inklúzia a Konkurencieschop­nosť a hospodársky rast by malo prejsť do programu Doprava celkom 389 mil. eur. V rámci samotného programu Doprava má byť na diaľnice presunutých ďalších 250 mil. eur. Kabinet zároveň poveril Figeľa, aby rokoval s Európskou komisiou o presune peňazí. Minister dopravy pred mesiacom tvrdil, že Brusel by mal o tom rozhodnúť najneskôr do piatich mesiacov.

113 debata chyba