Kaník navrhuje znížiť rodičovský príspevok pre nepracujúcich

Rodičia, ktorí v posledných štyroch rokoch nezískali aspoň 270 dní nemocenského poistenia, by mali od začiatku budúceho roka dostávať polovičný rodičovský príspevok v sume 95 eur. Vyplýva to z návrhu novely zákona o rodičovskom príspevku, ktorý do parlamentu predložil poslanec Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS).

01.03.2011 17:22
Kaník, poslanec SDKÚ Foto:
Napriek tomu, že fi rma HGM Ľudovíta Kaníka je na zozname dlžníkov Sociálnej poisťovne, poslanec dlžobu popiera.
debata (60)

Poslanec tak navrhuje do vyplácania rodičovských príspevkov opätovne zaviesť zásluhovosť, ktorú počas minulej vlády presadila vtedajšia ministerka práce a sociálnych vecí Viera Tomanová a súčasná vláda ju zrušila. Ako uviedol poslanec Kaník, rodičovský príspevok by klesol na polovicu v prípade, ak ani jeden z rodičov posledné štyri roky nepracoval. Výnimku by podľa neho tvorili študenti vysokých škôl, ktorým by sa príspevok na polovicu neznižoval. „Chceme zaviesť princíp, že pracovať sa musí oplatiť,“ povedal Kaník. Ako dodal, návrh novely zákona už konzultoval aj s ministrom práce a sociálnych vecí Jozefom Mihálom.

Úrady práce a sociálnych vecí od začiatku tohto roka vyplácajú väčšine rodičov rodičovské príspevky v jednotnej sume 190,1 eura. Tieto dávky pritom do konca minulého roka boli v dvoch úrovniach, a to 256 eur a 164,22 eura. Rodičia, ktorí začali dostávať rodičovský príspevok v sume 256 eur pred 1. januárom tohto roka, ho dostávajú aj v tomto roku, a to do 20. mesiaca veku dieťaťa. Matkám, ktoré porodili dve a viac detí súčasne, sa od začiatku tohto roka rodičovský príspevok zvýšil o 25 percent na každé ďalšie dieťa. Ak matka porodila dve deti, dostáva rodičovský príspevok 237,63 eura. Pri troch naraz narodených deťoch príspevok vzrástol na 285,15 eura mesačne. Rodičovský príspevok sa znižuje na polovicu matkám, ktoré nedbajú najmenej tri mesiace o riadne plnenie povinnej školskej dochádzky svojho staršieho dieťaťa.

Rodičia, ktorí sa rozhodli pre osobnú starostlivosť o dieťa do dvoch rokov veku, stratili pracovný príjem a spĺňali podmienky nároku na materské, dostávali do konca minulého roka rodičovský príspevok v sume 256 eur a po prekročení dvoch rokov dieťaťa príspevok klesol na 164,22 eura. Ak rodič nesplnil podmienky nároku na materské, dostával od narodenia dieťaťa až do jeho troch rokov príspevok v sume 164,22 eura. Išlo o systém, ktorý od začiatku roka 2010 zaviedla vtedajšia ministerka práce a sociálnych vecí Viera Tomanová.

60 debata chyba