Nepokoje v Líbyi zdražia benzín na nové maximum

Nepokoje v Líbyi v najbližšom čase zdražia Slovákom tankovanie. Keďže benzín je už teraz rekordne drahý, posunie sa na nové historické maximum.

25.02.2011 12:00
Benzín, nafta, pumpa Foto:
Politické nepokoje v ďalekej Líbyi a v ďalších arabských krajinách dvíhajú ceny palív aj na slovenských pumpách.
debata (21)

Líbya patrí ku krajinám s najväčšími zásobami ropy. Cena ropy pre konfl ikt tento týždeň stúpa, včera vyskočila na takmer 120 dolárov za barel, neskôr sa mierne znížila.

Od posledného zdražovania palív na Slovensku, ktoré bolo v polovici januára, je ropa drahšia už o vyše pätnásť dolárov. Tento nárast nestačí v plnej miere zmierňovať euro, ktoré sa posilňuje oproti doláru.

Výsledkom by mal byť nárast cien. Benzín Natural 95 už teraz stojí podľa Štatistického úradu SR priemerne 1,40 eura za liter. Kvalitnejší Natural 98 pritom už siaha k 1,60 eura. Motorová nafta vyjde na 1,29 eura. Pre drahšiu ropu už v posledných dňoch stúpli ceny palív v susednom Česku, na ktoré slovenskí predajcovia spravidla reagujú s párdňovým oneskorením.

„V nasledujúcich dňoch by sme sa mali dočkať nárastu cien, ktorý bude väčší než desať halierov,“ komentoval ďalší vývoj cien palív v Česku analytik spoločnosti Colosseum Petr Čermák. Zdražovanie na Slovensku by malo byť rádovo o niekoľko centov.

Ropa je teraz najdrahšia za posledného dva a pol roka. Stále však nedosiahla maximá z roku 2008, keď sa obchodovala za vyše 140 dolárov za barel. Benzín vtedy na slovenských pumpách stál v prepočte na vtedajší kurz koruny 1,37 eura za liter.

Ľudia jazdia úspornejšie

Podľa prieskumov spotrebiteľského správania z roku 2008, po prudkom zdražení palív viac ako tretina motoristov priznala, že už obmedzuje jazdenie autom. Vtedajší prieskum agentúry GfK ukázal, že tankovať prestali najmä ľudia starší ako 50 rokov a najviac sa to týka obyvateľov Prešovského kraja. Väčšina ľudí pri vysokých cenách palív jazdí úspornejšie a viac ako desatina nechá auto radšej doma a zvolí dopravu autobusom či vlakom.

Predajcovia palív však upozorňujú, že na celkovom predaji sa to neprejavuje. „Skúsenosti ukazujú, že spotreba benzínu a nafty sa neriadi pri obyvateľoch zmenami cien. Presun autom je v súčasnosti takou samozrejmosťou a súčasťou životného štýlu, že ľudí výkyv v cenách nenúti meniť tento návyk spojený s istým komfortom,“ tvrdí hovorca Slovnaftu Anton Molnár.

Mzda drahší benzín pokryje

Podľa hovorcu Slovnaftu si treba uvedomiť, že „Slováci v porovnaní s minulosťou výrazne zbohatli a v súčasnosti si môžu dovoliť kúpiť podstatne viac motorových palív.“ Podľa štatistík si naozaj v roku 2006 Slovák z priemernej mzdy 623 eur mohol pri vtedajších cenách kúpiť za mesiac teoreticky 476 litrov benzínu. Pri predpokladanom priemernom plate v hospodárstve na tento rok, ktorý má dosiahnuť 793 eur, si možno aj pri súčasných rekordných cenách kúpiť až 566 litrov palív.

Priemerný rast platov však nepociťuje každý zamestnanec. Citlivejší na zdražovanie palív sú tiež dôchodcovia, ktorí majú priemerne nižšie penzie, ako sú platy pracujúcich. Ľudia navyše z vyšších platov platia okrem palív vyššie účty aj za potraviny či bývanie.

Zdražie aj plyn?

Taká drahá ropa a palivá, ako je v úvode tohto roka v histórii zím ešte nebola. Palivá spravidla vždy zdraželi v lete, keď vrcholí motoristická sezóna a trh je citlivý na každý výpadok ťažby ropy.

Na situáciu by mohli teraz doplatiť na Slovensku aj odberatelia plynu. SPP totiž kupuje plyn z Ruska podľa burzového vývoja deväťmesačných priemerov cien ropných produktov, ktoré sa odvíjajú podľa ropy.

Podľa informácií Pravdy plynári už aj vzhľadom na vysoké ceny ropy nedávno vyčítali regulačnému úradu, že stanovil tohtoročné ceny plynu príliš nízko. Ak by ropa vydržala vysoko, je teda pravdepodobné, že SPP v lete požiada o prehodnotenie cien. V čase, keď úrad stanovoval cenu plynu, odhadovalo ministerstvo financií tohtoročné ceny ropy na úrovni 85 dolárov za barel. Nedávno rezort predpoklad posunul o 12 percent vyššie na 95 dolárov za barel.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba