Vláda nevie skrotiť trh, rozdá múku

Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ) sa usiluje zatiahnuť ručnú brzdu na rýchlovlaku, ktorý od Nového roku prináša vysoké ceny potravín. Jedným z krajných opatrení, ktoré má pomôcť prežiť ľuďom v hmotnej núdzi, je na apríl pripravované bezplatné rozdávanie múky a cestovín.

23.02.2011 07:28
Radičová, Miškov, Simon Foto:
Zľava: Minister hospodárstva SR Juraj Miškov, predsedníčka vlády SR Iveta Radičová a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Zsolt Simon na rokovaní zo zástupcami agrárnej samosprávy o príčinách zvyšovania cien potravín.
debata (496)

Vyhliadky na spomalenie rastu cien potravín nie sú nijako ružové. Vysoké ceny obilnín už zrejme dosiahli vrchol, ale najbližšie tri mesiace nemožno očakávať strmý pád. „Rozhodujúce množstvo potravinárskeho obilia zo Slovenska je vypredané. Mlynári, ktorí si nezabezpečili dostatočné zásoby, budú pšenicu draho dovážať zo zahraničia,“ predpokladá vývoj v najbližšom období šéf agrobiznisu v UniCredit Bank Jaromír Matoušek.

Ešte začiatkom februára ohlásili pekári, že ceny múky sú neudržateľné, a preto oznámili obchodným reťazcom, že zvýšia ceny chleba aj rožkov. K zdraženiu konzumného chleba nad hranicu jedného eura a rožkov nad šesť centov však nedôjde zrejme tak rýchlo, ako si predstavujú pekári.

„Veľké obchodné reťazce majú s pekármi zmluvy, ktoré neumožňujú okamžitý rast cien z týždňa na týždeň ani z mesiaca na mesiac. Zdraženie nastane až od ohlásenia zmeny ceny po uplynutí lehoty dohodnutej v zmluve,“ tvrdí prezident Zväzu obchodu a cestovného ruchu Pavol Konštiak.

Matoušek však podotýka, že obilie sa už draho predávalo v sezóne 2007 a 2008 a rožok stál vtedy súčasných šesť centov. Obchodníci by mohli aj súčasné zdraženie podľa Matouška „utopiť vo svojej marži“. Pavol Konštiak však oponuje, že situácia je dnes iná a len ťažké bude dnes udržať ceny na nízkej úrovni. Obchod bude žiaľ kopírovať ceny v poľnohospodárstve a potravinárstve.

Premiérka Radičová, ktorá rokovala s ministrami pôdohospodárstva Zsoltom Simonom (Most) a hospodárstva Jurajom Miškovom (SaS), priznala, že Slovensko na svetový vývoj cien potravín nemá dosah. „Niečo je však v našej moci, niečo môžeme regulovať.“ Ľuďom s najnižšími príjmami chce vláda rozdať múku a cestoviny, ktoré získa pomletím 45-tisíc ton obilia z intervenčných skladov Európskej únie. Spracovanie obilia i celú administráciu zaplatí únia, múku a cestoviny rozdajú charitatívne organizácie.

Na záchrannú akciu, ktorá by mala podľa Simona pomôcť až 370-tisíc ľuďom v hmotnej núdzi, je vypísaná verejná súťaž. Bezplatná múka a cestoviny by sa mohli dostať k najchudobnejším ľuďom v apríli.

Vláda chce dostať na pulty obchodov viac slovenských potravín, k čomu má prispieť zrušenie zákona o neprimeraných podmienkach v obchodných reťazcoch či podpora najkvalitnejších slovenských potravín ocenených Značkou kvality.

Poľnohospodári, ktorých premiérka pozvala k hľadaniu východísk z vysokých cien, sú však dosť skeptickí. Milan Mišánik zo Zväzu poľnohospodárskych družstiev varoval, že súčasné vzdutie cien potravín nie je konečné. Pokiaľ vláda nenájde spôsob, ako pomôcť domácim farmárom a potravinárom, výsledkom bude rozpad domácej výroby.

Radičová chce zníženie cien potravín dosiahnuť aj cez lacnejšie energie. Slovenské podniky majú druhú najdrahšiu elektrinu v únii, za čo premiérka viní regulačný úrad. Vedenie úradu tvrdí, že porovnania sú skreslené. K razantnejšej regulácii pristúpila v roku 2008 aj minulá vláda, ktorá držala ceny energií pod úrovňou trhu, za čo Slovensku hrozili arbitráže.

496 debata chyba