Rušenie vlakov sa najviac týka Žilinčanov

Škrty vlakov majú najviac pocítiť ľudia zo žilinského regiónu. Obmedzenia tu totiž spolu zasiahnu približne dvesto spojov.

15.02.2011 17:57
stanica, Žilina Foto: ,
Ilustračné foto
debata (10)

Za nimi nasledujú regióny Košíc a Zvolena s vyše stovkou dotknutých vlakov. Vychádza to z najnovších údajov, ktoré zverejnila Železničná spoločnosť Slovensko. Čísla však ešte nie sú defi nitívne, môžu sa zmeniť. Tento týždeň ich bude posudzovať rezort dopravy pod vedením Jána Figeľa (KDH) a prerokovávať sa budú aj so starostami a primátormi.

Pracovný návrh rušenia lokálnych vlakov
Vlaky Pracovný návrh rušenia lokálnych vlakov

(kliknutím zväčšíte)

„Aktuálne sa uvažuje o zastavení dopravy na ôsmich tratiach, čo znamená spolu zrušenie 70 spojov,“ povedal Alexander Buzinkay, hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko. Ďalších vyše 150 vlakov sa zastaví na ostatných existujúcich tratiach.

„Sú pripravované tiež obmedzenia v úsekoch. Znamená to skrátenie niektorých trás oproti súčasným,“ dodal Buzinkay. Takéto škrty by sa mali dotknúť 141 spojov. „Ešte sú vytypované vlaky, kde budú obmedzenia časové. Znamená to, že vlaky nepôjdu ako dosiaľ plný počet dní do týždňa, ale iba časť dní,“ doplnil Buzinkay. Má to zasiahnuť 76 spojov.

Zoznam ôsmich tratí, kde sa má doprava úplne zastaviť, má Pravda k dispozícii. Ktorých vlakov sa majú týkať ďalšie ohlásené obmedzenia, nie je zatiaľ známe.

Konečný zoznam rušených spojov má byť známy do konca marca. Do cestovných poriadkov by sa tak zmeny premietli od začiatku apríla. Škrtanie vlakov má byť zapracované do ozdravného plánu železníc. Ten má pomôcť trom štátnym firmám dostať sa z červených čísel. Celkové dlhy firiem už totiž siahajú k miliarde eur.

Proti škrtaniu vlakov sú však odborári a tiež starostovia a primátori obcí a miest. Zrušiť by sa mala napríklad doprava na trati z Myjavy do Vrboviec. „Pre nás by to bola veľká strata,“ zhodnotil Samuel Redecha, starosta Vrboviec. Podľa jeho slov by zastavenie vlakov na trati odrezalo od dopravy miestnu časť Šance, ktorá je od obce vzdialená približne štyri kilometre. „Býva v nej približne tristo ľudí, ktorí železnicu využívajú,“ dodal. Autobusové spojenie je podľa neho veľmi zriedkavé.

Obec je na hraniciach s Českou republikou. Zrušením trate by sa tak odrezalo aj spojenie do Čiech. Proti rušeniu železničného spojenia je aj starosta obce Jesenské na juhu Slovenska Gabriel Mihályi. Ohrozená je tu trať z Jesenského do Plešivca. „Jediné priame spojenie z Plešivca je železničné. Pri autobusoch sa musí prestupovať. Nastal by nám tak problém s dochádzaním ľudí do práce a do škôl,“ uviedol.

Rušenie vlakových spojov ohlásil osobný dopravca už na začiatku januára. Pôvodne plánoval vyškrtať spoje na 25 tratiach. Premiérka Iveta Radičová (SDKU) však akékoľvek rušenie spojov či prepúšťanie železničiarov pozastavila, kým vláda neschváli celkový ozdravný plán firiem. Po rokovaní s odborármi sa však zákaz prepúšťať minulý týždeň čiastočne uvoľnil. Dve železničné firmy preto potvrdili, že od apríla spolu prepustia približne 500 administra­tívnych pracovníkov. Celkovo by malo prísť podľa informácií Pravdy o prácu od 1 200 do 1 400 železni­čiarov.

10 debata chyba