Sulík kádroval aj Barrosa: Marxista-leninista, či čo to tam má napísané

V Európskej komisii podľa predsedu parlamentu Richarda Sulíka sedia "čistokrvní politici", ktorí nemajú dostatočnú zodpovednosť. Aj preto sa Európa dostala do súčasných ekonomických problémov.

14.02.2011 15:10
Richard Sulík Foto:
Predseda parlamentu a šéf SaS Richard Sulík
debata (133)

Do vrcholových pozícií európskych štruktúr chodia podľa šéfa parlamentu a predsedu strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richarda Sulíka ľudia na politický dôchodok, alebo ľudia, ktorých „nevedia na domácej scéne posunúť niekde vyššie.“ Povedal to na pondelňajšom diskusnom fóre HNClubu v Bratislave s tým, že títo ľudia sú čistokrvní politici, ktorí nemajú dostatočnú zodpovednosť. „To je veľmi negatívny jav na Európskej komisii,“ povedal.

Príkladom v tomto smere je podľa Sulíka samotný predseda Európskej komisie José Manuel Barroso. „Ja som si pozeral jeho životopis. Najprv marxista-leninista, či čo to tam má napísané, potom 20 rokov socialista. Ja som nenašiel nič v tom životopise, čo by nejako reprezentovalo ten vzťah, že niečo urobím zle a budem za to potrestaný. Ja si myslím, že to je problém, lebo potom naozaj rozhodujú len čistokrvní politici, ktorí jednoducho nemajú dostatočnú zodpovednosť, lebo majú vrodené, že nerozhodujú o vlastných peniazoch,“ povedal v pondelok Sulík.

Prístup takéhoto riadenia únie pritom spája predseda parlamentu s ekonomickými problémami, v ktorých sa spoločenstvo ocitá. Zásadným problémom únie totiž podľa Sulíka je, že porušuje vlastné pravidlá.

Sulík: Harmonizácia sadzieb je socialistické riešenie

Harmonizácia daňových základov by s najväčšou pravdepodobnosťou viedla neskôr aj k harmonizácii sadzieb, s čím sa nedá súhlasiť, uviedol Sulík. „Je to typické socialistické riešenie, s ktorým ja určite nesúhlasím,“ konštatoval. Harmonizácia daňových základov je pritom jednou z téz Paktu konkurencieschop­nosti, s ktorým prišli Nemecko a Francúzsko. So samotnou harmonizáciou základov dane Sulík podľa vlastných slov problém nemá, zákonite by však neskôr podľa neho prišiel ďalší krok, a to harmonizácia sadzieb.

Kažimír: Myšlienka daňovej konkurencie je pomýlená

Podľa podpredsedu opozičného Smeru-SD Petra Kažimíra je však takéto uvažovanie „provinciálne“. Myšlienka daňovej konkurencie medzi jednotlivými štátmi eurozóny je podľa neho pomýlená a je prežitkom. Na nízke dane mohli podľa neho lákať krajiny z kategórie Ukrajina či Rumunsko. „Téma spoločného základu nám nemôže vadiť a hlavne nám nemôže vadiť, aby sme sa o tom začali rozprávať,“ povedal v pondelok na HNClube Kažimír.

Pakt konkurencieschop­nosti ako celok vníma Kažimír ako súbor opatrení, ktoré by rady presadili niektoré krajiny na domácej pôde, avšak pri zmenách len národných politík by to lídrov týchto krajín stálo politické body. „Pakt stability hovorí o témach, ktoré sú do istej miery nepriechodné pre domáce politiky. Dovolím si povedať, že napríklad Francúzi by chceli niečo robiť so svojim dôchodkovým systémom, tak sa to Sarkozy pokúša pretlačiť vonku,“ konštatoval podpredseda Smeru-SD.

133 debata chyba