V apríli skončí vyše tisíc železničiarov

Prvé výpovede začnú na železniciach padať o necelé dva mesiace. Zatiaľ je potvrdené, že o prácu príde päťsto pracovníkov vo dvoch železničných firmách. Tretia ešte počty nezverejnila.

14.02.2011 00:00
Železnice Foto:
Ilustračné foto
debata (18)

Podľa informácií Pravdy pôjde v tejto fáze výpovedí celkovo o 1 200 až 1 400 železni­čiarov. Mali by to byť výlučne administratívni pracovníci. Neskôr sa však prepúšťanie dotkne aj ľudí v prevádzke.

„Prvé uvoľňovanie zamestnancov plánujeme začať k 1. aprílu. Chystáme sa prepustiť do štyristo zamestnancov, ktorí pracujú v administratíve,“ potvrdil Martin Halanda, hovorca nákladného dopravcu Cargo. Nejde však o konečný počet. „Ďalšia redukcia pracovných miest najmä v prevádzke bude nasledovať až po analýze očakávaných prepravných výkonov spoločnosti na tento rok. Tak, aby sme neohrozili budúci rozvoj fi rmy,“ dodal Halanda.

Presné počty a termíny budú podľa neho závisieť aj od konečného znenia ozdravného plánu železníc, ktorý pripravuje ministerstvo dopravy. Vláda by ho mala schváliť do konca februára. Pôvodne sa mali až do tohto termínu pozastaviť aj všetky prepúšťania a škrtania vlakov na železnici, kým kabinet Ivety Radičovej neschváli ozdravný plán, vypracovaný rezortom dopravy Jána Figeľa (KDH).

Po štvrtkovom rokovaní odborov s rezortom dopravy a fi rmami však dali odborári súhlas na spustenie prepúšťania. „Odborári čiastočne uvoľnili ruky manažmentu firiem, aby sa v prvej etape mohol začať sociálny dialóg o prepúšťaní výlučne administratívnych pracovníkov,“ povedal Alexander Buzinkay, hovorca osobného dopravcu Železničnej spoločnosti Slovensko.

Firma sa chystá prepustiť stovku tiež administratívnych pracovníkov. Jedine správca koľajníc Železnice Slovenskej republiky zatiaľ počty prepustených neuviedol. Je to podľa nich ešte predčasné. Podľa informácií Pravdy sa však vo firme uvažuje o prepustení 700 až 900 pracovníkov.

Toto číslo sa v priebehu roka ešte pravdepodobne zvýši. Odborári pritom na začiatku roka hovorili o tom, že je ohrozených približne až 4–tisíc železničiarov. Bez práce môžu ostať prví železničiari už hneď od 1. apríla v prípade, že odídu na dohodu. Ostatným bude ešte do júna plynúť výpovedná lehota. Železničiari pripravujú pre uvoľňovaných zamestnancov sociálny program. Napríklad v Cargu ak zamestnanec odíde na dohodu, dostane podľa odpracovaných rokov odstupné štyri až sedem mesačných platov.

Nie všetci odborári so spustením prepúšťania súhlasia. Podľa Františka Petrociho, šéfa Odborového združenia železničiarov, by bolo lepšie, keby sa k takýmto krokom pristúpilo až po schválení celkového revitalizačného programu. Ozdravné kroky majú železničným firmám pomôcť dostať sa z červených čísiel. Celkové dlhy všetkých troch štátnych spoločností dosahujú takmer miliardu eur.

Škrty na železnici

  • prepúšťanie sa má začať 1. apríla
  • od nákladného dopravcu Cargo odíde 400 pracujúcich
  • osobný dopravca Železničná spoločnosť Slovensko prepustí 100 ľudí
  • správca koľajníc Železnice Slovenskej republiky počet zatiaľ nezverejnil, podľa informácií Pravdy by malo ísť o 700 až 900 železničiarov
  • celkovo by tak malo prísť o prácu 1 400 železničiarov
  • má ísť výlučne o administratívnych pracovníkov
  • tieto počty prepustených v tomto roku ešte nie sú konečné, pôvodne odborári hovorili o tom, že sa má prepustiť až 4 000 ľudí
  • rušenie vlakových spojov ešte nie je vyriešené, pôvodne firma hovorila, že vyškrtá vlaky na 25 tratiach, aktuálny zoznam obsahuje podľa informácií Pravdy len 9 tratí, no nie je ešte konečný
18 debata chyba