Zlatý padák sa našiel aj v rezorte Jána Figeľa

Rozprávkové odstupné pre odchádzajúcich štátnych manažérov sa z košickej teplárne šíri do ďalších štátnych firiem. Minister dopravy Ján Figeľ (KDH) nedávno po štyroch mesiacoch vymenil v predstavenstve Národnej diaľničnej spoločnosti Milana Gajdoša. Ten sa vo vedení štátnej firmy len "ohrial", ale na odstupnom si aj tak odnesie spolu 12-tisíc eur.

10.02.2011 06:00 , aktualizované: 09:26
euro, peniaze, hotovosť, financie, bankovky Foto:
Ilustračné foto
debata (70)

„Milan Gajdoš dostane šesťmesačné odstupné vo výške 12-tisíc eur za výkon funkcie člena predstavenstva Národnej diaľničnej spoločnosti, z ktorej ho odvolal akcionár spoločnosti,“ potvrdil Marcel Jánošík, hovorca diaľničnej spoločnosti. Jednorazové odstupné pre Gajdoša, s ktorým sa Pravde nepodarilo skontaktovať, zarobí bežný obyvateľ Slovenska s priemerným platom za jeden a pol roka.

Ide o ďalší prípad zlatého padáka po tom, čo nominanti SDKÚ a SaS v košickej teplárni mali po niekoľkých týždňoch práce vo firme dostať na odchod po 90-tisíc eur. Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ) po škandále vyhlásila, že koalícia nahradí všetkých politických nominantov vo firmách odborníkmi, ktorí vzídu z výberových konaní.

Podľa odborníkov je vyplácanie vysokých odstupných po krátkom pôsobení vo firme neadekvátne a situáciu treba riešiť. „V takýchto prípadoch sa to dá ochrániť v stanovách spoločností, kde bude jasne zadefinované aj prideľovanie odstupného. Potom závisí iba od konkrétnych firiem, ako si takéto situácie dokážu ustrážiť,“ myslí si Pavel Nechala z Transparency International Slovensko.

Jediným akcionárom diaľničnej spoločnosti je ministerstvo dopravy. Rezort sa už teraz k vyplateniu odstupného stavia odmietavo. „Nesúhlasíme s takýmto odstupným, považujeme ho za neprimerané. Žiaľ, zmluva uzavretá s pánom Gajdošom bola totožná so zmluvami z čias predstaviteľov strany Smer,“ povedal Martin Krajčovič, hovorca rezortu dopravy. Figeľ mal však dosah na to, aby s Gajdošom pri jeho nástupe nebola uzavretá zmluva, ktorá mu zaručila štedré odstupné.

Gajdoš v spoločnosti údajne skončil pre nezhody so šéfom Národnej diaľničnej spoločnosti Alanom Sitárom. V rovnakom čase odišla z akciovky aj investičná riaditeľka a tiež členka predstavenstva Jarmila Tvrdá, ktorá sa však rozhodla vo firme skončiť sama a nárok na odstupné jej tak zanikol.

Gajdoš okrem predstavenstva pôsobil vo firme aj ako finančný riaditeľ. Za druhú funkciu však odstupné nedostal. „Milan Gajdoš ukončil pracovnoprávny vzťah dohodou, bez nároku na odstupné z pracovnoprávneho vzťahu,“ doplnil Jánošík.

Ide tak o ďalší problém v rezorte, ktorý spadá pod Jána Figeľa. Na jeseň sa Figeľov švagor Štefan Ugrady dostal bez výberového konania na miesto investičného riaditeľa Národnej diaľničnej v Prešove. Pred časom sa zas ukázalo, že rezort nakupoval predražené limuzíny, či zaplatil si drahé školenie mediálnej komunikácie od izraelskej spoločnosti.

Podobné zlaté padáky sa okrem súčasnej vlády objavovali aj pri odchode nominantov bývalej vlády Roberta Fica z funkcií v štátnych podnikov. Pravda už dávnejšie informovala, že napríklad Matej Augustín, bývalý riaditeľ Carga, dostal odstupné 154-tisíc eur. Jeho kolega, bývalý šéf osobného dopravcu – Železničnej spoločnosti Slovensko Milan Chúpek – dostal 54-tisíc eur. Vysoké odstupné si vždy odnášali aj nominanti predchádzajúcich Dzurindových vlád.

Po zlatých padákoch v Teplárni Košice premiérka Iveta Radičová (SDKÚ) tento týždeň povedala, že koalícia končí s politickými nomináciami v predstavenstvách podnikov s vplyvom štátu. V košickej teplární po štyridsiatich dňoch práce v kresle šéfa predstavenstva dostal Ján Podhorský (nominant SDKÚ) odstupné vo výške 90-tisíc eur. Jeho nasledovník Ivan Zich (nominant SaS) odišiel z teplárne po štyroch mesiacoch tiež a vznikol mu nárok na rovnako vysoké odstupné. To zatiaľ nedostal a Fond národného majetku hľadá možnosti, ako ho nevyplatiť.

Radičová vyhlásila, že vo všetkých spoločnostiach s vplyvom štátu prebehnú v najbližších mesiacoch konkurzy. Takéto uznesenie mala vláda podľa slov premiérky prijať v stredu. Rozhodnutie však napokon vláda odsunula po tom, čo s názorom Radičovej vyslovili nesúhlas zástupcovia KDH, Mostu a tiež ministerstva hospodárstva, ktoré patrí pod SaS. „Premiérka navrhla odložiť rokovanie o dokumente na budúci týždeň. Sú v ňom zrejme ešte nejaké veci, o ktorých potrebujeme diskutovať,“ povedal po rokovaní vlády Miškov. Minister však nechcel konkretizovať, aké zmeny vo svojom návrhu urobí.

Premiérka sa v pondelok vyslovila jasne. „Doteraz boli nominanti vždy vyberaní politickými stranami. Neosvedčilo sa to. Vláda sa preto uznesie na tom, že šéfov vo všetkých štátnych podnikoch budú vyberať komisie na základe presných pravidiel,“ spresnila šéfka kabinetu. To, že jej slová platia, potvrdil jej hovorca aj v stredu.

Spolu s návrhom na zmenu pravidiel obsadzovania vedúcich miest v štátnych firmách vláda odložila aj zmenu určovania platov pre členov predstavenstva i dozornej rady v spoločnostiach s účasťou štátu. Tento návrh by mal zabrániť ďalším škandálom s vyplatením rozprávkového odstupného pre šéfov štátnych firiem.

© Autorské práva vyhradené

70 debata chyba