Mikloš: Banky na Slovensku majú drahé úvery a vysoké poplatky

Cena bankových úverov a výška poplatkov bánk je na Slovensku podľa ministerstva financií neprimerane vysoká.

04.02.2011 12:26
Peniaze, euro, platba, žena Foto:
Ilustračné foto
debata (10)

Rezort financií chce preto túto oblasť podľa slov Ivana Mikloša systémovo riešiť. Minister financií na piatkovej tlačovej besede vyslovil v súvislosti so zvyšovaním bankových poplatkov aj podozrenie z možnej kartelovej dohody bánk. Túto oblasť chce preto preskúmať aj v spolupráci s Národnou bankou Slovenska (NBS) či Protimonopolným úradom SR.

„Chceme sa tejto problematike venovať komplexnejšie a samozrejme aj v spolupráci s národnou bankou aj s protimonopolným úradom, pretože je treba naozaj preskúmať, či terajšie zvyšovanie poplatkov nie je aj možným kartelovým konaním alebo kartelovou dohodou,“ upozornil Mikloš.

Rezort financií pripravil viacero zmien v systéme podpory bývania. Materiál predkladá do pripomienkového konania. „V materiáli, ktorý predkladáme, identifikujeme viacero problémov a navrhujeme aj, ako tieto problémy riešiť,“ uviedol Mikloš. Zmeny by sa napríklad mali týkať zníženia povinného krytia hypotekárnych úverov emitovanými hypotekárnymi záložnými listami zo súčasných 70 % hodnoty napríklad na 50 %.

Problémy vidí ministerstvo aj v nastavení systému stavebného sporenia. Ten podľa Mikloša motivuje ľudí v súčasnosti skôr k zadlžovaniu ako k šetreniu. Problémom je podľa ministra financií aj výška poplatkov pri stavebnom sporení. Jedným z opatrení by preto malo byť stanovenie limitu na celkový objem poplatkov či limitu celkového objemu úverov.

Hlavnou snahou ministerstva financií je podľa Mikloša zvýšiť na trhu s bankovými produktmi mieru informovanosti klientov. Zároveň chce rezort podporiť súťaž medzi jednotlivými bankami, čo by malo priniesť zníženie cien pre klientov.

Výnosy slovenských bánk z poplatkov a provízii dosiahli podľa predbežných údajov Národnej banky Slovenska (NBS) v minulom roku 591,2 mil. eur a v medziročnom porovnaní vzrástli o 12 %. Prijaté poplatky a provízie z vkladových produktov a bankových transakcií pritom za minulý rok predstavovali 416,4 mil. eur. Hrubý zisk bánk vzrástol z 340,6 mil. eur za rok 2009 na minuloročných 663,5 mil. eur.

10 debata chyba