Ľudia majú dostať svoje peniaze

Mimoriadne opatrenia pri vyvlastňovaní pozemkov pod diaľnice ešte z dielne exministra dopravy Ľubomíra Vážneho (Smer) boli protiústavné. Podľa hlavného splnomocnenca občianskej iniciatívy Za spravodlivé vyvlastňovanie Richarda Drutarovského bude konečným víťazstvom až to, keď ľudia dostanú od štátu svoje peniaze.

31.01.2011 12:00
Euro, peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata

Čo bude teraz rozhodujúce pre ľudí, na ktorých pozemkoch sa už stavia cesta, ale nedostali za ne peniaze? Vyhrali už rozhodnutím súdu svoj boj?

O tom, že vyhrali, sa bude dať hovoriť až vtedy, keď úrady riadne rozhodnú o náhrade za ich majetky a diaľničná spoločnosť im vyplatí peniaze.

Môže sa stať, že sa bude ešte aj teraz stavať na ich pozemkoch?

Samozrejme, Vážneho zákon umožnil štátu získať stavebné povolenia, ktoré zostávajú stále v platnosti. Oprávňujú teda diaľničnú spoločnosť ďalej stavať, aj keď Ústavný súd zrušil spornú časť zákona.

Akú náhradu a odškodnenie by ľudia mohli dostať?

Podstatné je, aby ľudia vôbec dostali, čo im patrí. Niektorí sú na papieri ešte stále majiteľmi pozemkov, ale stavia sa na nich už diaľnica. Nedostali pritom za pôdu nijaké peniaze. Potom sú ľudia, ktorí boli vyvlastnení a nesúhlasia s tým. Tí sa mohli v dvojmesačnej lehote štandardne obrátiť na súd, ak mali pocit, že im vyvlastnením vznikla väčšia krivda, ako dovoľuje zákon. Zvyšní podpísali zmluvy, tam sa predpokladá, že súhlasili a sú spokojní.

Exminister Vážny tvrdí, že zrušením tohto zákona sa môže výstavba diaľnic oddialiť o dva až päť rokov, podľa toho, ako dlho budú trvať súdy.

Nie je to pravda. Ak niekto nesúhlasí s odkúpením pozemku, štát má právo vyvlastniť ho. Bežne sa to aj deje. Nesúhlas ľudí nie je prekážkou, aby sa stavali diaľnice. Pozemok sa im vyvlastní, majitelia za to dostanú náhradu. Ak majú pocit, že im vznikla krivda, môžu sa súdiť. Počas súdneho konania sa však vo výstavbe môže pokračovať. Vyvlastnenie musia úrady bežne zvládnuť podľa všetkých zákonných lehôt do troch mesiacov aj bez Vážneho mimoriadnych opatrení.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba