Ozdravný plán železníc dostane vláda neskôr

Harmonogram ozdravenia troch železničných spoločností sa dostane na stôl kabinetu Ivety Radičovej najskôr v stredu na budúci týždeň. Hoci ho premiérka chcela pôvodne schváliť do konca januára. Podľa ministerstva dopravy sa plán tento týždeň dokončí, no vláda ho uvidí až po jeho prerokovaní s odborármi či šéfmi železničných firiem.

26.01.2011 08:30
Stanica, vlak, železnica Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

„Plán bude hotový tento týždeň, keď ho chceme prebrať so všetkými dotknutými subjektmi. Následne po prerokovaní a zapracovaní prípadných pripomienok ho predložíme na vládu,“ povedal Martin Krajčovič, hovorca ministerstva dopravy. Podľa informácií Pravdy budú rokovania s odborármi pravdepodobne tento piatok.

V pláne by mali byť presnejšie uvedené kroky jednotlivých štátnych firiem, ako zosekať náklady a znížiť straty. Hovoriť by mal tiež o osude asi štyritisíc železničiarov, ktorých chceli firmy podľa odborárov prepustiť, a tiež o rušení vlakových spojov. Škrtanie spojov a prepúšťanie stopla premiérka ešte minulý týždeň. Chce najprv schváliť celkový ozdravný plán.

Všetky tri železničné spoločnosti sú už roky zadlžené. Ich celková „sekera“ dosahuje spolu takmer miliardu eur. Okrem zlého vedenia spoločností, ktoré plytvali peniazmi v predražených tendroch, je za to zodpovedný aj štát, ktorý firmám riadne neplatil za to, čo si od nich objednal.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba