Slováci po zdražení tankujú v zahraničí

Slovákom sa pri rekordne vysokých cenách benzínu oplatí tankovať v zahraničí. Ľudia môžu ušetriť aj v prípade, ak musia k hranici prejsť pár desiatok kilometrov.

25.01.2011 14:00
Benzín, nafta, tankovanie, pumpa Foto:
Ilustračné foto
debata (6)

Napríklad v Poľsku je podľa údajov Európskej komisie benzín lacnejší takmer o desatinu. Na natankovaní štyridsaťlitrovej nádrže benzínu Natural 95 tak môže motorista ušetriť takmer päť eur. Lacnejší benzín je takisto aj na čerpacích staniciach v Rakúsku a Maďarsku.

Tankovanie za hranicami (€/liter)
  Natural 95 nafta
Poľsko 1,25 1,20
Rakúsko 1,29 1,28
Maďarsko 1,33 1,30
Česká republika 1,38 1,35
Slovensko 1,38 1,26

ZDROJ: EURÓPSKA KOMISIA, PRAVDA, STAV K 17. 1. 2011

Odlev zákazníkov potvrdzujú aj niektorí pumpári. „Veľa ľudí nám hovorí, že sme oveľa drahší ako čerpacie stanice v Poľsku,“ hovorí pumpárka z Oravy, ktorá si neželá byť menovaná. Dodáva, že to cítia aj na tržbách. „Vodiči si v poslednom čase u nás kúpia v lepšom prípade iba občerstvenie a natankovať idú do Poľska. V horšom prípade sa u nás ani nezastavia,“ dodáva pracovníčka čerpacej stanice. Pumpa umiestnená v Bardejove však úbytok zákazníkov nepociťuje. „Čo sa týka predaja motorových palív, prekračujeme nad mesačnú normu. Zatiaľ to však nemáme presne spočítané,“ hovorí šéf čerpačky Peter Kaputa.

Cena bezolovnatého benzínu Natural 95 na Slovensku rástla nepretržite od začiatku decembra. Celkovo sa doteraz zvýšila o viac ako 18 centov, pričom zdraženie asi o šesť centov spôsobilo zavedenie nového poplatku na zásobníky strategických palív a zvýšenie dane z pridanej hodnoty z 19 na 20 percent. Zvyšok analytici pripisujú najmä rastu cien ropy, ktorá vlani v priemere stála asi 70 dolárov za barel (159 litrov) a pred vyše týždňom vzrástla na takmer 100 dolárov za barel. Neskôr sa hodnota čierneho zlata znížila. Včera večer sa jeden barel predával za asi 97,5 dolára. Ceny palív bez daní však patria na Slovensku k najnižším v regióne.

Zdražovanie na Slovensku by sa počas tohto týždňa malo zastaviť. „Boli sme svedkami výrazného zlacnenia americkej ľahkej ropy. Investorov totiž zaskočil nečakaný rast týždenných zásob v USA, ktorý prekonal očakávania analytikov. Tento pokles cien sa odrazil aj na cenách palív na burze v Rotterdame,“ hovorí analytik Colossea Petr Čermák. Slovenský trh však na pohyby na burze reaguje s niekoľkodňovým oneskorením, takže zlacňovanie by mohlo nastať iba v prípade, že by pokles cien v Rotterdame pokračoval aj počas tohto týždňa.

V susednom Česku sa momentálne predáva benzín i nafta o niečo drahšie ako na Slovensku. Podľa analytikov by sa to však malo zmeniť. Cena palív by tam mala podľa analytikov poklesnúť o desiatky halierov.

6 debata chyba