Palčák: Železnice musia znížiť náklady, ale treba najskôr analýzu

Tri zadlžené a stratové štátne železničné spoločnosti by mali v prípade potreby znižovať počet zamestnancov až na základe analýzy. Tvrdí to generálny riaditeľ Výskumného ústavu dopravného v Žiline Ľubomír Palčák s tým, že úspory môžu dosiahnuť aj odpismi, napríklad za nepotrebný majetok, materiál či pohonné hmoty, služby, opravy alebo údržbu.

23.01.2011 11:18
železnice, stanica Foto:
Ilustračné foto
debata

„Pokiaľ železničné podniky majú v trhovom prostredí fungovať, musia sa správať ekonomicky. Výnosy majú klesajúcu tendenciu, preto je potrebné prehodnotiť všetky činnosti, ktoré železnice zabezpečujú, a hľadať možné úspory v nákladoch. Jednou z nich sú aj osobné náklady,“ informoval Palčák.

Podiel osobných nákladov v železničných podnikoch predvlani predstavoval okolo 20 % až 29 %. „Samozrejme, vyžaduje to hĺbkovú analýzu, ktorá by zdokumentovala súčasný stav a výhľadovú potrebu na základe predpokladaného výkonu,“ uviedol.

Štát podľa riaditeľa žilinskej inštitúcie zabezpečuje dopravnú obslužnosť pre občanov prostredníctvom objednaných výkonov železničnej osobnej dopravy, alebo prímestskou autobusovou dopravou. Tá je v súčasnosti financovaná cez rozpočty samosprávnych krajov.

„Aj v štátnom rozpočte aj v rozpočtoch vyšších územných celkov je nedostatok zdrojov, preto je nutné zefektívniť tieto činnosti. Ak nám ide na niektorých linkách súbežne vlak aj autobus, a obidva spoje sú ešte aj minimálne vyťažené, potom náklady verejných financií na túto obslužnosť sú veľmi vysoké a neefektívne,“ zdôraznil Palčák.

Výskumný ústav dopravný v súčasnosti posudzuje duplicitu vlakových a autobusových spojov a na základe výsledkov a odporúčaní budú prijaté ďalšie efektívne opatrenia.

Problémy fungovania Železníc Slovenskej republiky (ŽSR), Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s. (ZSSK) a Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia, a.s. sú dlhodobé. „Musia sa čo najskôr prijať strategické rozhodnutia, aby štát bol schopný zabezpečovať aj naďalej dopravnú obslužnosť, a to nielen po kvantitatívnej stránke, ale aj kvalitatívnej,“ uviedol Palčák.

debata chyba