Benzín je najdrahší v histórii

Ceny benzínu sa po víkendovom zdražovaní prehupli na najvyššie úrovne v histórii. Ide o zhodu viacerých okolností - vysokých cien ropy, oslabovania eura i vládneho záchranného balíčka.

18.01.2011 07:58
Benzín, nafta, ropa, pumpa Foto:
Ilustračné foto
debata (149)

Podľa údajov Štatistického úradu SR sa minulý týždeň predával liter benzínu Natural 95 za 1,37 eura. Cez víkend však benzín zdražel o približne dva centy a dotkol sa ďalšej psychologickej hranice 1,4 eura.

Víkendové zdražovanie neobišlo ani naftu, ktorá stúpla asi na 1,25 eura za liter. Zdražovanie palív je za vyše mesiaca už šiestym v poradí. Približne šiestimi centami sa na zdražení z posledných dní podieľa vládny záchranný balíček, ktorý má zalepiť časť diery vo verejných financiách. Za zvyškom nárastu cien sú trhové dôvody.

Vývoj cien Naturalu 95
Vývoj cien Naturalu 95 Vývoj cien Naturalu 95

Motorista s mesačnou spotrebou 100 litrov zaplatí pri súčasných cenách za benzín 140 eur, čo je o 22 eur viac ako na začiatku minulého roka. Podľa údajov Európskej komisie sa taký drahý benzín na Slovensku ešte nikdy nepredával. Lacnejší bol dokonca aj tesne pred vypuknutím finančnej krízy na začiatku júla 2008, keď bola ropa najdrahšia v histórii. Vtedy sa totiž liter benzínu predával v prepočte za 1,37 eura. V roku 2006 stál benzín v prepočte na vtedajší kurz ropy 1,116 eura za liter a vtedajšie korunové maximum bolo 42,55 koruny za liter Naturalu 95.

„Zvýšenie ceny ropy podporilo hneď niekoľko faktorov. Jedným z nich bolo uzavretie aljašského ropovodu, cez ktorý prúdi viac ako šestina americkej ropy. Na cenu však zapôsobilo aj vyhlásenie členov kartelu OPEC, ktorí nechcú zvýšiť ťažbu,“ hodnotí aktuálnu situáciu Petr Čermák zo spoločnosti Colosseum. Analytik zároveň dodáva, že zdraženie ropy v Európe je tiež dôsledkom zvýšenia dopytu po čiernom zlate i výpadkov v Severnom mori. „Ceny benzínov na burze v Rotterdame prudko vzrástli,“ hovorí Čermák.

Cenu paliva však v neposlednom rade zhoršuje aj euro slabnúce oproti doláru. Európske rafinérie totiž za ropu platia v amerických dolároch a tak na nákup rovnakého množstva čierneho zlata minú viac eur. „V poslednom štvrťroku sa kurz eura a dolára zhoršoval v neprospech európskej meny, čo zvyšuje ceny ropných produktov v Európe,“ spresňuje analytik Slovenskej sporiteľne Michal Mušák. „Pri vyjadrení v slovenských korunách je súčasná cena ropy blízko úrovni z leta 2006, maximá však dosahovala krátko pred vypuknutím finančnej krízy v lete 2008,“ podotýka analytik.

Cena ropy Brent na londýnskej burze sa počas väčšiny vlaňajška pohybovala okolo 70 dolárov za barel. V decembri potom stúpla na 92 dolárov za barel, čo spôsobili signály vysokého dopytu po čiernom zlate v rozvíjajúcich sa ekonomikách, ako je Čína. Včera ráno sa ropa predávala za 98,68 dolára za barel.

Zdražovanie sa však zrejme nekončí. „Všetky tieto faktory môžu spôsobiť ďalšie zdražovanie nafty i benzínu. V prípade benzínu by sa rast cien mohol pohybovať na úrovni niekoľkých centov,“ odhadol Čermák ďalšiu situáciu na českých pumpách, ktoré tvoria ceny podobne ako slovenské čerpacie stanice.

149 debata chyba