Privatizér potvrdil, že s vedením vodární sa pozná

Šéf zlatomoraveckej firmy HASS, ktorá bez verejného výberového konania s peniazmi od finančnej skupiny Penta získala takmer polovičný podiel v kľúčovej dcérskej firme najväčších slovenských vodární, priznal dlhodobé vzťahy s vedením podniku.

17.01.2011 21:52
Voda
Ilustračné foto
debata (15)

„S predstaviteľmi bratislavských vodární našu spoločnosť spája profesionálna spolupráca,“ napísal vo svojom stanovisku Eduard Huňady a dodal, že spolupráca je „zakotvená v transparentných procesoch obstarávania“.

Jeho firma HASS však najmenej raz vyhrala výberové konanie od bratislavských vodární, v ktorom nedali ponuku žiadni iní účastníci. Odborníci to hodnotia ako ďalší dôkaz možného netransparentného šafárenia bratislavských vodárov.

„Na Slovensku je bohužiaľ bežnou praxou, že firma pri verejnej súťaži často vedome žiada od potenciálnych uchádzačov také diskriminačné podmienky, že ich dokáže splniť iba jedna alebo dve firmy,“ hovorí vo všeobecnosti Emília Sičáková–Beblavá z Transparency International Slovensko.

Netransparentný bol podľa odborníkov aj samotný výber firmy HASS ako investora do Infra Services, ktorá pre vodárne robí väčšinu kľúčových činností od budovania a rekonštrukcií vodovodu či kanalizácie až po odčítanie stavu vodomerov. Spolu s ďalšími dvoma firmami ju totiž bez verejnej súťaže vybrala firma Interaudit Trenčín. Tá podľa jej konateľa Miroslava Džupinku tiež získala mandát radiť vodárom pri privatizácii bez výberového konania.

Bratislavské vodárne nechcú priznať, koľko peňazí Džupinkovi zaplatili. Všetky kroky s tichou privatizáciou bratislavskej vody sa diali so súhlasom šéfa vodární Andreja Gemerana. Do funkcie ho dosadil jeho dlhoročný známy, poslanec za KDH Andrej Ďurkovský, ktorý bol primátorom Bratislavy. Ďurkovský na žiadosti o vyjadrenie ku kauze, ktorá sa ho týka spolu s jeho stranou, už niekoľko dní nereaguje. K prípadu sa priamo nevyjadrilo ani vedenie KDH.

15 debata chyba