Figeľov úrad chce zabrániť pokute od únie za mýto

Ministerstvo dopravy chce v konaní pred Európskou komisiou a Európskym súdnym dvorom zabrániť tomu, aby Slovensko zaplatilo pokutu za mýtny tender.

17.01.2011 11:15
Registrácia pre mýto Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Prípadnú pokutu by neplatil prevádzkovateľ mýtneho systému, spoločnosť SkyToll, a.s. ani bývalá vláda, ktorá mýtny systém zavádzala, ale občania cez svoje dane vrátane autodopravcov. „Tomu chceme zabrániť,“ uviedol hovorca dopravy Martin Krajčovič.

Ministerstvo dopravy tým reagovalo na prvú zo štyroch požiadaviek Únie autodopravcov Slovenska (UNAS) na pozastavenie výberu mýta do prešetrenia mýtneho tendra medzinárodným audítorom, pričom mýtny systém by mal byť riešený náhradným spôsobom.

UNAS na zvolenskom stretnutí 15. januára zároveň vyhlásil štrajkovú pohotovosť do 15. februára. Autodopravcovia chcú dovtedy rokovať s vládou aj o presune výberu dane z motorových vozidiel zo samosprávnych krajov na štát a jej znížení, čo má zamedziť regionálnym rozdielom. Výber tejto dane, ktorú šesť z ôsmich krajov od začiatku tohto roka zvýšilo o 5 %, 10 % a 15 %, by mal byť pritom účelovo viazaný na opravu a výstavbu ciest. Dopravcovia zároveň požadujú kompenzovať zvýšené náklady v cestnej doprave vratkou spotrebnej dane z minerálnych palív a podpísať zmluvu o spolupráci s ministerstvom dopravy.

„Ministerstvo dopravy chápe ťažké postavenie autodopravcov, a práve preto sme už v lete zriadili komisiu na optimalizáciu mýta, kde pravidelne komunikujeme s autodopravcami združených v Česmade a UNAS. Ministerstvo uznalo argumenty autodopravcov o likvidačných pokutách, preto sme dali do pripomienkového konania novelu zákona o elektronickom mýte, ktorým znížime pokuty o viac ako polovicu,“ dodal Krajčovič.

1 debata chyba