Ropa za 100 či 120 dolárov? Niektorí z ropného kartelu by ju tam radi videli

Irán spolu s Venezuelou a Líbyou nevidí v terajších cenách ropy, ktoré sa blížia k 100 dolárom na barel, žiadny dôvod na obavy.

16.01.2011 17:41
Ropa, plyn, nafta, benzín Foto:
Ilustračné foto
debata

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) ťažbu zvyšovať nemusí a žiadny z členov o to ani nežiada, povedal v nedeľu iránsky minister ropného priemyslu Masuda Mier Kazemi. Všetky tri krajiny sú v OPEC takzvanými „jastrabmi“, ktorí presadzujú čo najvyššie ceny a na rozdiel od umiernených krajín Arabského polostrova neberú ohľady na záujmy spotrebiteľov.

Minister dodal, že niektorí členovia ropného kartelu nevidia potrebu zakročiť ani v prípade, že cena sa dostane k 120 dolárom za barel. „Žiadny z členov nepožiadal o mimoriadne zasadanie a myslím si, že žiadna takáto žiadosť ešte dlho nepríde,“ povedal Mier Kazemi.

Irán je teraz rotujúcim šéfom OPEC, ktorý má na starosti koordináciu členských krajín s viedenským sekretariátom organizácie. Členské krajiny na schôdzke minulý mesiac rozhodli, že najbližšie zasadnutie ministrov sa uskutoční až v júni.

Venezuelský ropný minister Rafael Ramírez v nedeľu vyhlásil, že 100 dolárov za barel je za ropu „spravodlivá cena“. Tento názor vyjadrila aj Líbya.

K hranici 100 dolárov sa na konci týždňa po dva a štvrť roku opäť priblížila severomorská ropa Brent. Americká ropa WTI je teraz okolo 91 dolárov, čo je výrazne nad rozpätím 70 až 80 dolárov, ktoré za primerané tak pre výrobcov, tak aj odberateľa označuje najvplyvnejší člen OPEC, Saudská Arábia.

Vyjadrenia z Teheránu, Caracasu a Tripolisu vyvolávajú u odberateľov otázku, či budú umiernené arabské krajiny pripravené zakročiť proti ďalšiemu rastu cien zvýšením produkcie. Jeden z delegátov z krajín Arabského polostrova vo štvrtok agentúre Reuters povedal, že OPEC usporiada mimoriadne zasadnutie, ak cena ropy „prekročí 100 dolárov a zostane tam“.

Viacero predstaviteľov OPEC označuje dnešné zvýšenie ceny za dôsledok špekulácií, pretože ropy je na trhu dostatok. Mnohí analytici však hovoria, že ceny rastú vplyvom oživovania svetového dopytu, najmä dopytu mladých trhových ekonomík.

Analytici síce neočakávajú, že by sa ropa v dohľadnej dobe vrátila k rekordnému maximu 147 dolárov z júla 2008, ak však OPEC nevyšle signál, že je ochotný zastaviť rast cien, mohla by vzrásť výrazne nad 100 dolárov.

„OPEC má v roku 2011 historickú príležitosť ukázať svoju moc tým, že udrží ceny stabilné. Inak otvorí dvere cenovému nárastu, ktorý by mohol ohroziť globálnu ekonomiku,“ povedala agentúre Reuters analytička Sabine Schelsová z londýnskej pobočky Merrill Lynch Bank of America.

V Európe podľa analytikov drahá ropa ohrozuje najviac Britániu a slabšie ekonomiky narušené dlhovú krízou, to znamená Grécko, Írsko, Portugalsko a Španielsko. Naopak, Švajčiarsko a krajiny strednej Európy ako Česko, Poľsko a Maďarsko by vďaka silným menám mohli rast cien palív zvládnuť bez problémov. Česká koruna sa napríklad tento týždeň dostala na dvojročné maximum.

Za kľúčovú hranicu ohrozenia ekonomiky analytici považujú dosiahnutie deviatich percent podielu nákladov na energiu na objeme globálnej ekonomiky, pretože v takejto situácii vždy prichádzali krízy.

„Bolo to tak v 80. rokoch a to isté nastalo v roku 2008. Teraz sme na 7,8 percenta a ak pôjdeme nad 100 a ku 120 dolárom za barel, dostaneme sa na deväť percent,“ povedala analytička Schelsová.

debata chyba