Štátny tajomník Érsek: Mýto netreba zrušiť, len doladiť

Mýtny systém od SkyToll má chyby, ale je funkčný, uviedol štátny tajomník ministerstva dopravy Árpád Érsek, ktorý sa zúčastnil sobotňajšej búrlivej výročnej schôdze Únie autodopravcov Slovenska (UNAS). Dopravcovia na nej vyhlásili štrajkovú pohotovosť.

15.01.2011 20:30
Kamión a mýto Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Štátny tajomník ministerstva dopravy Árpád Érsek sa zúčastnil prvej časti schôdze. Niektorí účastníci navrhli ako požiadavku vyhlásiť mýtny systém za nefunkčný, viacerí poukazovali na vysoké a pritom často neoprávnené pokuty, ktoré vodiči dostávajú. Najnovšie zníženie výšky pokút o vyše polovicu považujú za nedostatočné, ak vodiči dostávajú pre výpadky systému či pre neoznačené spoplatnené úseky nespravodlivé pokuty.

Dopravcovia kritizovali aj to, že nemajú žiadnu možnosť kontrolovať, čo platia. Štátny tajomník Érsek im prisľúbil, že bude ich podnety tlmočiť vláde, ktorá sa podľa neho usiluje postupnými opatreniami problémy s mýtom riešiť.

Ako uviedol pre médiá, niektoré výhrady autodopravcov sú opodstatnené, niektoré nie. Systém od SkyToll má chyby, ale je funkčný. „My ten systém nemôžeme zrušiť, my ten systém musíme doladiť tak, aby to slúžilo pre dopravcov a našli sme strednú cestu,“ povedal Érsek. Dodal, že si ešte musí naštudovať zmluvu so SkyToll.

Sobotňajšiu schôdzu dopravcovia z UNAS ukončili podvečer „cvičnou spanilou“ pomalou jazdou po Zvolene a do Banskej Bystrice. Na rýchlostnej ceste medzi Zvolenom a Banskou Bystricou išli so svojimi vozidlami rýchlosťou zhruba 30 kilometrov za hodinu a spôsobili zápchu.

2 debata chyba