Benzín je drahý už aj pre Nemcov. Za lacnejším jazdia do Česka a Poľska

České a poľské čerpacie stanice pri hraniciach s nemeckým Saskom čelia v posledných dňoch náporu nemeckých motoristov. Upozornil na to v piatok lokálny denník Chemnitzer Morgenpost, podľa ktorého kvôli stúpajúcim cenám pohonných hmôt v Nemecku začali Sasi vo väčšom jazdiť tankovať lacnejší benzín do Českej republiky a Poľska.

14.01.2011 16:01
Nafta, benzín, tankovanie Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Na mnohých miestach v Nemecku sa v poslednej dobe cena benzínu Super, ktorý zodpovedá Naturalu 95, prehupla cez 1,50 eura za liter. „Pre mnoho Sasov tým pohár trpezlivosti pretiekol a s takmer prázdnou nádržou idú teraz do Česka alebo Poľska,“ píše denník.

Všimla si to podľa neho aj obsluha čerpacej stanice OMV, ktorá stojí kúsok zo českými hranicami pri Petroviciach. „Nemcov jazdia tankovať veľa, ale od začiatku týždňa je ich ešte viac,“ citoval denník jedného z pracovníkov benzínovej pumpy. Za liter benzínu Super tu totiž zaplatia zhruba 32,60 Kč a za naftu 31,20 Kč, kým v neďalekom saskom Radebergu dajú za Super v prepočte 37 Kč a nafta ich stojí 33,40 Kč.

Chemnitzer Morgenpost pripomína, že v poslednej dobe rástli ceny pohonných hmôt aj v Česku, cena litra benzínu Super je podľa neho však stále v priemere o 20 centov nižšia ako za nemeckou hranicou.

„Nemci si nosia aj kanister,“ povedal denníku pracovník pumpy OMV na Cínovci. Podľa hovorkyne colnej správy Heike Wilsdorfové si môžu bez poplatku doviesť až 20 litrov paliva. Musí však byť to isté, aké natankovali do svojho auta.

Chemnitzer Morgenpost súčasne upozorňuje, že benzínová turistika sa Sasom vyplatí len do určitej vzdialenosti. Pri natankovaní plnej nádrže a 20 litrov do kanistra môžu ušetriť zhruba 12 eur. Koho by cesta do Česka vyšla drahšie, ten nech si ju radšej odpustí, radí denník.

Nemecké benzinky by navyše podľa neho už tento víkend mohli svoje ceny znížiť. „Na mnohých z približne 15 000 čerpacích staníc v Nemecku tvorí v súčasnosti 50 percent obchodu ponuka ich predajní. Aby nalákali ľudí, budú musieť prispôsobiť ceny benzínu,“ tvrdí Karin Retzlaffová z berlínskeho zväzu obchodníkov s minerálnymi olejmi.

1 debata chyba