Ťažkosti v Hencovciach sa nekončia

Ženy pracujúce v textilnom závode v Hencovciach si ešte v minulom roku štrajkom, ktorý patril k najdlhším v histórii Slovenska, vybojovali zvyšovanie minimálnych platov o päťdesiat eur. Momentálne však musia čeliť zrušeniu možnosti skoršieho odchodu z nočnej zmeny.

05.01.2011 23:09
pochod, Hencovce Foto:
Protestný pochod šičiek z Hencoviec vlani v auguste. Bojovali o zvýšenie platov.
debata (51)

Pri presune fabriky z Humenného prišlo totiž do Hencoviec pracovať 80 ľudí. Z nich približne 40 percent potrebuje pri nočnej zmene odísť z Hencoviec desať minút pred desiatou. „Ak by totiž odišli neskôr, len s veľkými problémami by dokázali v Humennom chytiť spoje do svojich dedín,“ povedal Jozef Balica z OZ KOVO. Pre pracujúce ženy ide pritom o posledné nočné spoje, ktoré, keď nechytia, nedostanú sa domov a budú musieť nocovať v meste.

Skoršie odchody z práce talianskemu majiteľovi donedávna neprekážali a ľuďom dokonca zabezpečoval aj osobitný spoj. „Pred pár dňami sa však zamestnankyne z oznamu na tabuli dozvedeli, že skoršie odchody z nočných zmien sa v novom roku rušia,“ dodal Balica. Odborári tak ľuďom narýchlo museli zabezpečiť súkromného prepravcu.

Z Hencoviec do Humenného je niečo cez 22 kilometrov. Pri dodržiavaní predpisov to autobus s ľuďmi nemôže stihnúť skôr ako za 28 minút. „To už je pre ženy neskoro a nedostanú sa tak domov,“ dodal Balica. Odborári sa tiež snažili s autobusovou dopravou dohodnúť neskoršie odchody autobusov z Humenného. Nepodarilo sa to však a tak už zostáva len dohoda so zamestnávateľom.

Ten ženám ponúkol zlúčenie obidvoch zmien a skoršie odchody zo zamestnania už o pol desiatej večer. V tomto prípade by sa ženám výrazne znížili ich 370-eurové platy. Riešenie chcú odborári so zamestnávateľom nájsť do piatka.

51 debata chyba