Cesta do Bystrice si vypýtala desať miliónov navyše

Súkromná cesta medzi Nitrou a Banskou Bystricou si vyžiadala ďalšie peniaze navyše. Okrem ročných splátok za výstavbu rýchlostnej cesty, ktorá by mala byť úplne dokončená v roku 2012, zaplatí štát stavebnej firme aj náhradu vyše 10 miliónov eur aj s daňou.

05.01.2011 18:03
PPP, R1, Žiar nad Hronom Foto:
Ilustračné foto
debata (7)

Pri výstavbe štvorprúdovej cesty sa totiž našiel nebezpečný odpad a materiál. Doteraz však nie je jasné, kto ho tam dal. Štát tak uznal stavebnej firme Granvia tri kompenzačné udalosti. „Dve kompenzačné platby sa mali zaplatiť do konca roka 2010 a jedna má byť uhradená do konca januára,“ dodal Martin Krajčovič, hovorca ministerstva dopravy.

Náhradu 10,47 milióna eur aj s daňou zaplatí ministerstvo dopravy zo svojho rozpočtu. Okrem toho štát pošle v tomto roku po prvý raz aj ročnú splátku spoločnosti Granvia vo výške 24 miliónov eur. Práve v tomto roku totiž má dať do prevádzky tri úseky cesty. Vodiči tak budú môcť jazdiť plynule po rýchlostnej ceste od Nitry až po Banskú Bystricu. Banskobystričania si však budú musieť počkať na dokončenie obchvatu až do roku 2012.

Ročná splátka za rýchlostnú cestu v budúcom roku dosiahne už 96,7 milióna eur. Nepôjde však ešte o celú splátku, keďže všetky úseky štvorprúdovky nebudú v prevádzke počas celého roku. Až v roku 2013 tak vyjde rýchlostná cesta štát na plnú ročnú sumu 125 miliónov eur. Celkovo štát za výstavbu a 30-ročnú údržbu cesty zaplatí približne 3,8 miliardy eur.

Ide o jediný projekt verejno-súkromného partnerstva (PPP projekt), ktorý sa začal stavať ešte na jeseň 2009. Ďalšie dva PPP projekty súčasná vláda zrušila a diaľnice plánuje stavať prevažne za eurofondové a štátne peniaze. Malo by to podľa nej vyjsť lacnejšie.

7 debata chyba