Cena palív sa zrejme nezmení

Motoristi si počas tohto týždňa od zdražovania palív zrejme oddýchnu. Po novoročnom šesťcentovom zdražení nafty a zvýšení ceny benzínu o približne 6,5 centa, ktoré spôsobilo zvýšenie DPH z 19 na 20 percent, zrušenie daňového zvýhodnenia na biopalivá a zavedenie poplatku na zásobníky strategických palív, by počas tohto týždňa mohla ostať cena na rovnakej úrovni.

04.01.2011 13:33
Benzín, nafta, pumpa Foto:
Ilustračné foto
debata (26)

Ku koncu minulého týždňa totiž cena ropy na svetových trhoch stagnovala. „Najprv sa cena znížila po zverejnení zásob v USA, ktoré poklesli menej, ako sa očakávalo. V piatok však cena opäť stúpla,“ spresňuje analytik Colossea Petr Čermák. Jedným dychom však dodáva, že ceny benzínu a nafty na Rotterdamskej burze poklesli. V spojení s predpokladaným posilňovaním kurzu českej koruny oproti americkému doláru Čermák predpokladá, že Česi budú tankovať lacnejšie.

Slovenská rafinéria Slovnaft však počas tohto týždňa zrejme zvolí vyčkávaciu taktiku. Kým v Česku sa zmeny na burzách premietajú do cien palív prakticky okamžite, slovenský trh reaguje až v prípade, ak sa potvrdí trend rastu či poklesu, čo môže trvať niekoľko dní.

Cena ropy Brent sa počas väčšiny roka 2010 pohybovala okolo 70 dolárov za barel (159 litrov). V decembri potom stúpla až na 92 dolárov za barel, čo spôsobili signály vysokého dopytu po čiernom zlate v rozvíjajúcich sa ekonomikách, ako je Čína. V pondelok ráno sa ropa predávala za 95,06 dolára za barel.

Začnete po zdražení palív tankovať menej?

Juraj Prokop, Bratislava
Určite budem premýšľať, koľko litrov natankujem. Jazdím však veľa, pretože musím. Takže to moja rodina bude mať ťažké.

Laco Lukáč, Bratislava
Deti už mám odrastené, takže rodina nebude mať až taký problém s rozpočtom, keď budem musieť tankovať tak ako doteraz. V každom prípade si však budeme musieť utiahnuť opasok.

Marek, Bratislava
Každý mesiac najazdím pomerne veľa kilometrov. Keďže však auto potrebujem k svojej práci, budem musieť obmedziť iné výdavky, ktoré nie sú až také potrebné.

26 debata chyba