Benzín dražie nad úroveň, ktorá vodičov odrádzala

Motoristi, ktorí navštívia čerpaciu stanicu, zažijú nepríjemné prekvapenie. Po týždni oddychu od zdražovania opäť stúpajú ceny palív, a to štvrtý raz v priebehu posledných piatich týždňov.

03.01.2011 08:46
Benzín, nafta, tankovanie, pumpa Foto: ,
Ilustračné foto
debata (170)

Cena benzínu Natural 95 sa zvyšuje asi o 6,5 centa. Doteraz benzín stál podľa Štatistického úradu asi 1,3 eura. Benzín tak v prepočte na starú menu prekročil hranicu 41 korún za liter.

Prekročenie hranice 40 korún za liter sa do prechodu Slovenska na euro považovalo za zlomenie psychologickej úrovne, pri ktorej už niektorí vodiči zvažovali každý natankovaný liter. Od pondelka sa zvyšuje tiež cena motorovej nafty, podľa informácií od pumpárov asi o šesť centov na 1,25 eura za liter.

Posledné týždne palivá draželi pre vysoké ceny ropy. Dnešná zmena cien je však dôsledkom zrušenia oslobodenia od spotrebnej dane na biopalivá, rastu DPH z 19 na 20 percent i nového poplatku za núdzové zásoby ropy. Všetky tieto opatrenia zvýšili cenu 40-litrovej nádrže benzínu asi o 2,6 eura. V prípade nafty je tankovanie spomínaného objemu paliva drahšie o 2,4 eura.

Nový poplatok na zásobníky zvýšil cenu približne o 1,7 centa za liter. Podľa prepočtov ministerstva financií by na ňom mala Správa štátnych hmotných rezerv získať asi 45 miliónov eur. ,,Poplatok je určený na financovanie komplexu činností, ktoré sú spojené s tvorbou a udržiavaním núdzových zásob ropy a ropných výrobkov vrátane zabezpečenia a starostlivosti skladových kapacít," povedal nedávno hovorca štátnych hmotných rezerv Ľubomír Urban. V minulých rokoch dostávala správa hmotných rezerv od štátu na palivá asi 20 miliónov eur ročne. Podľa informácií z ministerstva financií však bola táto suma príliš nízka a na zásobníky tak išlo menej peňazí, ako bolo potrebné.

Zmeny daní, po ktorých dražejú palivá, sú súčasťou vládneho balíčka na zastavenie zadlžovania krajiny. Vodiči sú skupinou obyvateľstva, ktorú balíček zasiahne najviac. Vláda tvrdí, že je to dôsledok vysokých nákladov štátu na motoristov.

170 debata chyba