Benzín zdražel, rast cien sa nekončí

Motoristi po víkende opäť tankujú drahšie. Ceny benzínu a nafty sa totiž od soboty už tretíkrát po sebe v priebehu troch týždňov zvyšovali.

21.12.2010 07:48
Benzín, nafta, tankovanie, pumpa Foto: ,
Ilustračné foto
debata (3)

Liter benzínu Natural 95 sa po novom predáva priemerne už za vyše 1,30 eura, čo je asi o 1,5 centu viac ako počas minulého týždňa. Za podobne vysokú cenu sa benzín predával na konci augusta 2008.

Liter motorovej nafty po 1,5-centovom víkendovom zdražení stojí už takmer 1,19 eura, čo je úroveň z decembra 2008. Po zvyšok roka sa rast cien už neočakáva. Od januára však bude zdražovanie pokračovať, keďže dodávatelia palív budú musieť do ceny zahrnúť aj zvýšenie dane z pridanej hodnoty z 19 na 20 percent a novú daň na štátne zásoby hmotných rezerv. Tieto faktory zapríčinia zdraženie benzínu i nafty asi o 5 až 6 centov na liter.

Motorista, ktorý každý mesiac minie 100 litrov benzínu, si tak po Novom roku v porovnaní s predchádzajúcim rokom priplatí pri tankovaní asi 18 eur. A majitelia naftových áut v porovnaní so začiatkom tohtoročného januára budú platiť viac približne o 10 eur. Menší medziročný nárast ceny nafty spôsobilo zníženie spotrebnej dane na tento druh paliva vo februári 2010.

Podľa odborníkov stojí za víkendovým zdražením pokles kurzu eura oproti americkému doláru i vysoká cena ropy. „Je prekvapujúce, že práve v závere roka sa ceny ropy a ropných produktov na medzinárodných burzách držia na takých vysokých úrovniach. Takisto vývoj kurzu amerického dolára oproti euru sa vyvíja výrazne v neprospech európskej meny, s čím sa v pôvodných odhadoch vôbec nepočítalo,“ hovorí hlavný analytik Slovnaftu Marek Senkovič. Zdražovanie pod vplyvom trhov by však v nasledujúcich dňoch malo ustať. „Rast cien palív by sa mal v priebehu tohto týždňa zastaviť. Cena ropy sa stabilizovala na úrovni okolo 90 dolárov za barel a nepokračuje v raste,“ spresňuje Petr Čermák zo spoločnosti Colosseum.

Motoristi však nedoplácajú len na vysoké ceny, ale aj na mrazy, ktoré pri nezahriatom motore zvyšujú spotrebu. Teploty hlboko pod nulou môžu majiteľom naftových áut spôsobiť aj problémy s naštartovaním. Môže za to vlastnosť nafty, v ktorej kryštalizuje parafín a ten upchá palivový filter. Problém so zníženým prietokom paliva môže vyriešiť iba odtiahnutie auta do vykurovanej garáže, kde sa kryštáliky roztopia. Predchádzať kryštalizovaniu nafty pri nízkych teplotách je možné buď kúpou špeciálneho paliva, ktoré stuhne až pri –30 stupňoch. Lacnejšie je však prilievanie špeciálnej tekutiny pred natankovaním priamo do nádrže. Natankovanie jednej 40-litrovej nádrže nafty sa tak predraží približne o jedno euro.

3 debata chyba