Mikloš: Náklady a dôsledky návratu ku korune by boli enormné

Náklady a dôsledky návratu Slovenska k vlastnej mene by podľa ministra Ivana Mikloša boli enormné. Diskutovať o tom treba, ale nie verejne, tvrdí.

15.12.2010 15:50
Ivan Mikloš Foto:
Minister financií Ivan Mikloš
debata (13)

Návrat k vlastnej mene nie je neriešiteľná vec, uviedol Mikloš pre aktuálne vydanie týždenníka Trend. Slovensko totiž podľa jeho slov už vlastnú menu raz prijímalo, nemalo by sa ale o to teraz usilovať. „Keby sa však zvyšovali náklady spojené napríklad s eurovalom alebo zavádzaním fiškálnej únie, ktoré by nám obmedzovali konkurencieschop­nosť, mala by byť krajina pripravená na všetky alternatívy,“ konštatuje Mikloš.

Na otázku, či sa v súčasnosti na ministerstve financií pripravuje niečo ako technická príprava na návrat ku korune, Mikloš odpovedá: „To sú mimoriadne citlivé veci, o ktorých, samozrejme, treba diskutovať a byť pripravený na všetky alternatívy, ale verejne o nich diskutovať nebudem“. V súvislosti so smerovaním k fiškálnej únii Mikloš uvádza, že hrozí, že to bude „ako varenie žaby“. „Ak to prekročí istú hranicu, bude to neakceptovateľné aj pre nové krajiny, ktorým harmonizácia daní či sociálnych systémov podviaže ekonomický rast. No problém to bude aj pre bohaté krajiny. Nemecko začína cítiť rast úrokových sadzieb, čo je dôsledok preberania dlhov za iných. Aj pre Nemecko to prestáva byť akceptovateľné,“ hovorí Mikloš. Dodáva pritom, že si nemyslí, že to môže zájsť priďaleko.

Tému plánu „B“ pre návrat Slovenska ku korune otvoril v pondelok Richard Sulík svojim komentárom v Hospodárskych novinách. Slovensko by podľa jeho slov malo prestať slepo veriť rečiam lídrov eurozóny a pripraviť si plán „B“ na opätovné zavedenie slovenskej koruny. „Keď už sme príliš malá krajina na to, aby sme výrazne ovplyvnili konanie Európskej únie, musíme aspoň chrániť hodnoty, ktoré vytvorili a tvoria ľudia žijúci na Slovensku,“ napísal v komentári Sulík.

Úvahy o alternatívach k stabilizácii eura oslabujú podľa premiérky Ivety Radičovej samotný stabilizačný mechanizmus a sú viac než rizikové. Premiérka vylučuje eventualitu, že by jej kabinet uvažoval nad „plánom B“ ako sa vrátiť k slovenskej korune. „O žiadnej novej korune vláda ani sekundu neuvažuje. Považujem tieto úvahy za veľmi nebezpečné,“ povedala v utorok Radičová. Slovensko je podľa predsedníčky vlády v eurozóne ešte krátko, avšak už po tomto čase môžeme konštatovať, že prijatie eura prinieslo krajine viac pozitív, ako negatív. Samotná menová únia však momentálne podľa nej stojí pred ťažkými otázkami. „Eurozóna dnes čelí novým výzvam, ako je dodržiavanie Paktu stability a rastu a jeho vymáhateľnosť,“ konštatovala Radičová.

13 debata chyba