Benzín a nafta zdražejú na dvojročný rekord

Benzín a naftu čaká v najbližších dňoch ďalšie zdražovanie o približne dva centy na liter. Už cez víkend pritom palivá zdraželi o rovnakú sumu.

09.12.2010 11:30
Benzín, nafta, ropa, pumpa Foto:
Rastúca cena ropy na svetových trhoch, oslabovanie eura voči doláru a chladné počasie spôsobili aktuálne zvyšovanie cien benzínu a nafty.
debata

V priebehu pár dní by tak išlo spolu o 4–centový nárast cien. Najpredávanejší benzín Natural 95 sa tak zrejme posunie k úrovni 1,30 eura za liter, koľko stál priemerne naposledy v septembri 2008. Naftu zase čaká zdraženie na 1,18 eura, čo je najvyššia úroveň od decembra 2008.

Motorista, ktorý každý mesiac minie sto litrov paliva, tak napríklad v porovnaní s tohtoročným februárom zaplatí na čerpacích staniciach za benzín asi o 12 eur viac. V prípade nafty je rozdiel ešte väčší. Po februárovom znížení spotrebnej dane na tento druh paliva totiž cena klesla na jedno euro za liter. Ak by mal spomínaný motorista naftové vozidlo, tak si teraz v porovnaní s februárom priplatí na pumpe mesačne až 18,5 eura.

K prudkému zdraženiu nafty došlo naposledy na prelome marca a apríla 2010, keď cena postupne stúpla za pár dní o päť centov. Počas apríla zase naposledy ráznejšie stúpla cena benzínu, a to o 3,5 centa.

Hlavným dôvodom na prebiehajúce zdražovanie je podľa analytikov rýchly rast ceny ropy na svetových trhoch. Podľa svetových cien sa riadi aj dominantný slovenský predajca palív Slovnaft. Analytik Petr Čermák zo spoločnosti Colosseum hovorí, že prekročenie hranice 90 dolárov za barel (159 litrov) ropy je dôsledkom zvyšujúceho sa záujmu o investície a špekulácie o väčšom raste americkej ekonomiky. V neposlednom rade ju zvyšuje chladné počasie v Európe. Pokles cien ropy, ktorá ešte pred dvoma týždňami stála 83 dolárov, v krátkom čase Čermák neočakáva.

Susedné Česko aktuálne už absolvovalo väčšie zdražovanie, pri ktorom benzín zdražel o viac ako 70 halierov (takmer 3 centy) a cena nafty sa zvýšila o 64 halierov, čo je v prepočte viac ako 2,5 centa. Čermák však očakáva, že ceny v Česku ešte o 30 až 40 halierov stúpnu. Na Slovensku však pumpári reagujú na vývoj cien ropy spravidla opatrnejšie ako čerpacie stanice v Česku.

Cenám palív nepraje ani vývoj kurzu eura voči doláru, za ktorý sa nakupuje ropa. Od začiatku decembra sa síce euro posilňuje, čo zdražovanie palív zmierňuje, na druhej strane za posledných tridsať dní sa euro voči doláru oslabilo spolu o takmer štyri percentá.

debata chyba