Choma: Najviac diaľnic potrebuje Žilina, najmenej Bratislava

Najviac diaľnic potrebuje Žilina, najmenej Bratislava. "Ide o reálny obraz o tom, v ktorom kraji je potrebných koľko diaľnic postaviť," podotkol počas rozpravy v parlamente k návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok poslanec a bývalý šéf Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Igor Choma (Smer-SD)

07.12.2010 17:27
Igor Choma Foto: ,
Bývalý šéf Národnej diaľničnej spoločnosti Igor Choma.
debata (26)

Žilinskému kraju chýba až 307 km nadradenej infraštruktúry. Nasleduje Banskobystrický s 219 km a Košický kraj s 209 km. Najmenej je potrebných v Bratislavskom kraji, teda 61 km.

Ako ďalej Choma analyzoval rozpočet kapitoly rezortu dopravy, v budúcom roku sa na výstavbu ciest nebude čerpať ani toľko financií z fondov Európskej únie (EÚ), ako tomu bolo v tomto roku. Ide o výdavky v celkovej sume 706 miliónov eur, vrátane vlastných zdrojov, eurofondov a spolufinancovania. „Reči o výstavbe ciest zo zdrojov EÚ sú len prázdne,“ podotkol.

Podľa Chomu sa nová vláda zdroje z eurofondov nesnažila čerpať ani v tomto roku, a to ani na úsekoch, ktoré boli pripravené a zaradené na takéto financovanie. Aktuálne sa stavajú iba dva úseky nadradenej infraštruktúry z fondov.

„Súčasné počínanie pána ministra Jána Figeľa (KDH) vážne poškodzuje hospodárske záujmy štátu, teda aj záujmy občanov,“ uzavrel.

26 debata chyba