Viceprezident EIB Rop: Slovensko nejde gréckou cestou

Hrozba, že sa Slovensko vydá gréckou cestou, ktorú prezentovali niektorí slovenskí politici, podľa Európskej investičnej banky (EIB) nenastane. Na Slovensku podľa viceprezidenta banky pre úverové operácie v strednej Európe Antona Ropa nenastane zlá ekonomická situácia a platobná neschopnosť.

16.11.2010 12:35
Anton Rop Foto:
Anton Rop, viceprezident Európskej investičnej banky (EIB).
debata (155)

Jedinou problémovou krajinou Európskej únie bolo Grécko. „Nepredpokladám, že sa niečo také stane Slovensku,“ konštatoval Rop. Práve Grécko v tomto roku dostala od EIB úvery v objeme približne 2 miliardy eur na kofinancovanie eurofondov. Na rovnaký účel dostalo pôžičku aj Slovensko, a to v sume 1,3 miliardy eur.

Ako vysvetlil Rop, dať štátu úver nie je vysoko rizikové. „Podľa našich odhadov nie je Slovensko vysoko zadlžené, nachádza sa pod priemerom únie a zároveň nová vláda chce do budúcna znížiť deficit krajiny. Risk dať takýto úver je pomerne nízky,“ podotkol.

Rop tiež reagoval na nedávne články v zahraničných novinách, ktoré vykresľovali kauzy zneužívanie peňazí z eurofondov v SR. Podľa neho je korupcia problémom všade, kde je prítomný verejný sektor, preto je potrebné mať mechanizmus, ktorý tomu zabráni. „Dôležité je zdôrazniť, že keď EIB a Európska komisia, keď tieto dve inštitúcie idú do projektov, tak sa stanú ďalším kontrolným mechanizmom, ktorý zabraňuje takýmto udalostiam,“ uzatvoril.

155 debata chyba