Brazília začala predávať amazonský prales, chce obmedziť nelegálnu ťažbu

Brazília začala v aukciách predávať súkromným ťažobným spoločnostiam vybrané oblasti amazonského pralesa.

14.11.2010 09:41
Prales džungľa rieka Foto:
Amazonský dažďový prales v Brazílii.
debata

V tomto roku vyčlenila na predaj zatiaľ milión hektárov a počíta s tým, že do piatich rokov by to mohlo byť 11 miliónov hektárov. Do budúcnosti by z 280 miliónov hektárov pralesa prístupných verejnosti mohli súkromné firmy ťažiť na zhruba 10 % územia.

Aj keď takáto informácia môže pre ochranárske organizácie znieť ako hotová katastrofa, brazílska vláda tvrdí, že regulovaná ťažba obmedzí nelegálny výrub. Podľa vlády aj niektorých ochranárov, akým je napríklad Daniel Nepstad, ktorý amazonský prales študoval 25 rokov, najväčším problémom je práve nelegálny a bezhlavý výrub stromov.

Na základe licencie ťažobné firmy budú môcť získať z hektára len 25 kubických metrov dreva, čo znamená asi 4 až 6 stromov na hektár. Zároveň musia ťažiť tak, aby nepoškodili susediace stromy, povedal Marcus Alves z brazílskeho lesného úradu. Ako dodal, do takto „vyťaženej“ oblasti sa pritom budú môcť vrátiť až o 30 rokov.

Podľa Alvesa by tento model mal zabrániť prudkému odlesňovaniu a zároveň by sa riešil aj problém zhruba 25 miliónov ľudí žijúcich v oblasti pralesa, ktorí sa potrebujú nejako uživiť.

Ešte pred vydávaním ťažobných licencií sa Brazílii v posledných rokoch podarilo obmedziť rozsah odlesňovania. Zatiaľ čo v sezóne 2007–08 padlo za obeť ťažbe 13.000 km2 pralesa, v nasledujúcej to bolo okolo 7000 km2.

Informovala o tom na svojej internetovej stránke spoločnosť CNN.

debata chyba