Praha a Bratislava sú výnimočné regióny, atakujú horné priečky v EÚ

Praha s okolím je piata a Bratislavský kraj dvanásty ekonomicky najsilnejší región v celej únii. Ďalší z nových krajín EÚ je až na 94. mieste.

11.11.2010 17:30
Bratislavský hrad 2 Foto:
Bratislavský kraj patrí medzi ekonomicky najsilnejšie regióny v únii.
debata (36)

Ekonomicky sa najlepšie spomedzi nových členských štátov žije obyvateľom v českej Prahe a jej okolí, kým druhý najvyšší regionálny hrubý domáci produkt (HDP) na obyvateľa má Bratislavský kraj. Vyplýva to z údajov Štatistickej ročenky štatistického úradu Eurostat, ktorý analyzoval aj ekonomické aspekty života obyvateľov v európskych regiónoch na základe údajov z roku 2007.

Absolútne čelo tabuľky obsadil Centrálny Londýn (Inner London), ktorého HDP na jedného obyvateľa vyčíslili na 334 % priemerného HDP v Európskej únii (EÚ). Po nich nasleduje Luxemburg (275 %), región Brusel (221 %), Hamburg (192 %), 5. miesto obsadila Praha (172 %). Bratislavskému kraju patrí v celkovom rebríčku 12. priečka (160 % priemeru únie).

V štúdii sa konštatuje, že oba regióny sú skôr výnimkou – v ďalšej časti rebríčka sa nová členská krajina objavuje až na 94. mieste – západné Slovinsko (107 %), nasleduje na 111. mieste stredné Maďarsko (103 %), 146. je Cyprus (94 %). Z nových členských štátov má len 9 regiónov svoj HDP na obyvateľa vyšší než 75 % priemeru únie. Najhoršie je na tom bulharský región Severozapaden, kde HDP na hlavu dosahuje len 26 % európskeho priemeru.

V štúdii sa konštatuje aj to, že oproti roku 2000 si v roku 2007 z momentálnych členov únie polepšil najviac Bratislavský kraj, ktorého HDP na obyvateľa vzrástol oproti úniovému priemeru o 52 percentuálnych bodov. Naopak, najväčší pokles si pripísal región Brusel, a to o 35 percentu­álnych bodov.

Slovensko je podľa systému NUTS 2 (Nomenclature of Territorial Units for Statistics) rozdelené do štyroch regiónov – Bratislavský kraj, západné Slovensko, stredné Slovensko a východné Slovensko.

36 debata chyba