Nákupy v novembri zdražejú

Na Slovensko prichádza najväčšie zdražovanie za posledné dva roky. Po povodniach a slabej úrode by ceny potravín mali od novembra vzrásť priemerne o sedem percent. V niektorých prípadoch bude zdražovanie ešte výraznejšie. Ceny mlieka, mäsa či chleba zrejme porastú o viac ako desatinu, vajíčka či cestoviny zdražejú až o štvrtinu.

29.10.2010 06:39
Obchod, potraviny Foto:
Ilustračné foto
debata (30)

To, že prichádza zdražovanie, potvrdil vo štvrtok Štatistický úrad SR, ktorý informoval, že v septembri výrobcovia predávali rastlinné či živočíšne výrobky až o 25 percent drahšie. Na cenách sa to prejaví práve v novembri. V obchodoch sa totiž v súčasnosti už len dopredávajú posledné druhy lacných potravín.

„Predpoklady rátali v novembri so zdražením múky a oleja. Vyššie nákupné ceny však premietneme do konečnej ceny pre spotrebiteľov iba v určitej miere,“ tvrdí Diana Chovancová Stanková, hovorkyňa spoločnosti Ahold, zastupujúcej obchody Hypernova a Albert.

Po jesennom zdražovaní čaká ľudí nárast cien aj od januára, a to pre vládny balíček, ktorý zvýši dane. Zrejme jedinými potravinami, ktoré nezdražejú, budú klasický ražný chlieb a biele rožky. Obchodníci sa totiž cez tento základný tovar snažia ľudí nalákať do obchodov. Táto stratégia však paradoxne môže prispieť ešte k väčšiemu zdražovaniu, keďže obchodníci si zmarené zisky na rožkoch premietnu do cien iných tovarov.

„Nepredpokladám, že by štandardné pečivo malo zdražieť. Preceňovanie sa dotkne skôr špecializovaných druhov chleba či rožkov. Podobná situácia by mala byť aj pri iných potravinách, keď ceny porastú pri značkových výrobkoch či delikatesách,“ myslí si Ľubomír Drahovský, analytik agentúry pre prieskum trhu Terno.

Ak sa potvrdia predpoklady odborníkov o zdražovaní, pôjde o najvýraznejší nárast cien od príchodu eura. „Jeseň so sebou prinesie ďalšie zdražovanie potravín aj celkový rast inflácie. Medziročne očakávame zdražovanie potravín a nealkoholických nápojov o približne 7 percent,“ potvrdila Eva Sadovská, analytička Poštovej banky.

Niektoré základné potraviny by mohli zdražieť ešte výraznejšie, ak cena pšenice naďalej porastie. „Podľa analýzy JP Morgan 50-percentný nárast trhovej ceny pšenice by mohol zdražiť mlieko o 12 percent, chlieb a mäso o 15 percent, alkohol o 5 percent, cestoviny a vajcia dokonca o 25 až 35 percent,“ spresnila Sadovská.

Už v septembri sa napríklad obilniny predávali o 40 percent drahšie ako vlani a ďalšie dvíhanie cien odborníci nevylučujú. „Určitý nárast cien komodít, ktoré sa predávajú aj v októbri, by ešte mohol pokračovať,“ pripustil Ľubomír Koršňák, analytik UniCredit Bank.

Okrem obilnín však v septembri oproti vlaňajšku zdraželi o dve tretiny aj zemiaky, o viac ako tretinu ovocie, zelenina a olejnaté plody. O štvrtinu výrobcovia drahšie predávajú surové kravské mlieko, o viac ako 13 percent poskočili aj ceny rýb. „Za dvojciferné zdraženie môžu aj minuloročné pomerne lacné potraviny, keďže ide o porovnávanie cien s ich vlaňajškom,“ doplnil Koršňák.

Do akej miery nárast komodít pocítia spotrebitelia, závisí aj od ďalších nákladov spracovateľov. „Múku už nakupujeme v novej cenovej hladine. Niektorí výrobcovia začali aj prakticky zdražovať. Ceny sa zdvihli o osem až desať percent,“ konštatuje Demeter Semenčák, šéf zväzu pekárov.

Po zdražení by ľudia tmavý chlieb v obchodoch mali nakupovať namiesto 1,25 eura o takmer 20 centov drahšie, plnotučné mlieko by zdraželo zo 78 centov na 87 centov, za cestoviny by ľudia namiesto 1,01 eura nechali pri pokladnici 1,26 eura.

Najvýraznejšie by ceny mohli podľa neho vyskočiť najmä pred vianočnými sviatkami, ďalšia vlna by nasledovala po novom roku. Súvisí to aj s fázovým posunom, keď sa ceny pre konečných spotrebiteľov menia približne štvrťroka po zdražovaní výrobcov. Prvá vlna výraznejšieho zdražovania výrobcov sa pritom začala práve pred tromi mesiacmi.

30 debata chyba