Hornonitrianske bane budú pestovať rajčiny

Hornonitrianske bane Prievidza, a. s. plánujú ročne vypestovať 700 až 750 ton rajčín. Prvé plody chcú zbierať už na prelome februára a marca 2011, informovala tlačová hovorkyňa baní Adriana Siváková.

26.10.2010 11:35
rajčiny, paradajky, zelenina, potraviny Foto:
Ilustračné foto
debata

Spoločnosť chce ekonomicky zužitkovať prebytočné teplo z tepelnej centrály a tepelnú energiu banských vôd, ktoré využije na vykurovanie skleníkov určených na celoročné pestovanie rajčín. Rozpočtové náklady na túto mimobanskú činnosť sú 3,4 milióna eur, pričom bane použijú vlastné prostriedky a časť pokryjú z úveru. Podľa Sivákovej sa investované náklady spoločnosti vrátia do siedmich rokov.

Technológia pestovania rajčín bude na báze hydroponického roztoku. Priesady bude spoločnosť vysádzať do pestovateľských matracov z minerálnej vaty. Podľa Sivákovej pôjde o takmer ekologické pestovanie. „Vzhľadom na to, že technológiou hydropónie dokážeme dopestovať oveľa kvalitnejšie plodiny ako ponúka dovoz, už v súčasnosti môžeme povedať, že máme zabezpečený odbyt,“ tvrdí. V súčasnosti už končia výstavbu prvého skleníka, prvé priesady chce spoločnosť zasiať 15. decembra. Pri rozvíjaní tejto mimobanskej aktivity poskytnú Hornonitrianske bane Prievidza pracovnú príležitosť pre 15 zamestnancov. V čase sezóny zberu túto skupinu posilnia brigádnikmi.

Hornonitrianske bane Prievidza, a.s. sú najväčšia hnedouhoľná ťažobná organizácia na Slovensku. Baníci ročne vyťažia 2,2 milióny ton hnedého uhlia. Najväčším odberateľom uhlia je Elektráreň Nováky, ktorá svojou produkciou pokrýva 8 % spotreby elektrickej energie Slovenska. Spoločnosť vyrába aj triedené druhy uhlia. Zásobuje nimi 40 % slovenských domácností, ktoré využívajú na vykurovanie svojich domácností hnedé uhlie.

debata chyba