Mýto sa môže štátu predražiť po štvrtýkrát

Cena za elektronické mýto sa pre štát a všetkých daňových poplatníkov môže predražiť už po štvrtýkrát. Najprv zdvihli hore ročné splátky, a tým aj cenu mýta, po 13 rokoch dodatky k zmluve, po novom to môže byť vyčerpanie mýtnych transakcií. Teda prechodov nákladných áut cez pomyselné mýtne úseky na cestách.

23.10.2010 08:43
Mýto, kamión Foto:
Ilustračné foto
debata (85)

V zmluve so spoločnosťou SkyToll má totiž štát dohodnutých na tento rok približne 400 miliónov mýtnych transakcií. Už za deväť mesiacov sa ich však podľa Národnej diaľničnej spoločnosti uskutočnilo vyše 300 miliónov. Za jeden mesiac, napríklad september, bolo takýchto transakcií vyše 52 miliónov. To by znamenalo, že za tri mesiace ich pribudne isto vyše sto miliónov.

„Predpokladáme, že počet mýtnych transakcií sa môže prekročiť, a to v dôsledku legislatívnej zmeny počtu úsekov,“ povedal Marcel Jánošík, hovorca Národnej diaľničnej spoločnosti. Ako ďalej dodal, je možné, že to bude znamenať zvýšenie ceny mýta.

„Mýto je v súčasnosti také, ako ho prenechalo a nastavilo bývalé vedenie ministerstva dopravy,“ uviedol Ľubomír Tuchscher, riaditeľ odboru pre vzťahy s verejnosťou na ministerstve dopravy. Zmluvu s mýtnou spoločnosťou SkyToll podpisovalo bývalé vedenie NDS, ktorému šéfoval poslanec Smeru Igor Choma. Podľa neho ak sa počet mýtnych transakcií preskočí, dalo sa s tým rátať. „Každý skrátený úsek znamenal transakciu navyše, hovorili sme o tom pri skracovaní úsekov na menšie časti,“ povedal Choma.

Delenie mýtnych úsekov na menšie časti bolo jedným z ústupkov bývalej vlády kamionistom. Vyžiadali si ich protestmi po Slovensku. Dovtedy museli totiž platiť mýto za väčšie úseky, hoci ich ani neprešli celé. Po novom sa podelením na menšie časti stal výber mýta spravodlivejším. „Stále si myslím, že mýto bolo pripravené a zavedené dobre,“ tvrdí Choma.

Pôvodná zmluvná cena za celý mýtny systém bola 852 miliónov eur. Tromi dodatkami sa už zodvihla na takmer 880 miliónov eur. Teraz jej hrozí ďalšie zvyšovanie.

85 debata chyba