Odborníci: Figeľ by mal švagra stiahnuť

Švagor ministra dopravy by sa mal podľa názoru odborníkov z funkcie v diaľničnej spoločnosti stiahnuť, kým neprebehne riadny konkurz.

18.10.2010 21:15
Ivan Uhliarik, Ján Figeľ, Daniel Lipšic Foto:
Ministri za KDH, ktoré pred voľbami odmietali akékoľvek čo i len náznaky rodinkárstva. Ján Figeľ (vľavo) odmieta spojenie so zamestnaním svojho švagra v Národnej diaľničnej spoločnosti, ktorá spadá pod jeho rezort.
debata (26)

Do kresla šéfa investičného odboru Národnej diaľničnej spoločnosti totiž štátna akciovka vybrala minulý týždeň Štefana Ungradyho, ktorý je blízkym príbuzným samotného ministra. Denník Pravda o tom informoval v sobotu.

Miesto Ungrady dostal bez výberového konania. Podľa diaľničnej spoločnosti prišiel s riešením problémovej stavby obchvatu Svidníka, preto ho prijali. Úplným vlastníkom Národnej diaľničnej je pritom štát, ktorú v tomto prípade zastupuje rezort dopravy.

Podľa odborníkov by sa tak mal minister zasadiť o to, aby bolo na miesto šéfa investičného odboru v Prešove vypísané riadne výberové konanie. „Minister by mal vyzvať riaditeľa Národnej diaľničnej spoločnosti, ktorý je jeho podriadeným, aby urobil výberové konanie. Dovtedy by mal pozastaviť výkon funkcie jeho švagra,“ povedal Ivan Kuhn, analytik Konzervatívneho inštitútu Milana Rastislava Štefánika.

Minister tvrdí, že so zamestnaním Ungradyho nemá nič spoločné a nemá dosah ani na jeho prípadné odvolanie. „Zamestnala ho Národná diaľničná spoločnosť, nie ja. Mne to len robí problém, aj jemu to robí problém,“ uviedol Figeľ. Dôvodom bol akútny problém so stavbou cesty pri Svidníku a riadne výberové konanie podľa ministrových slov určite prebehne.

„Obsadzovanie vedúcich pozícií bez výberových konaní je nevhodné a tvrdenie ministra, že ide o odborníka, považujem za argumentačne slabé. Rodinkárstvo má na Slovensku dlhú tradíciu a patrí k jednému zo zneužití verejnej funkcie,“ vysvetlil Ctibor Košťál, výkonný riaditeľ Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť. Tiež sa domnieva, že ak sa chce minister zbaviť podozrení, malo by byť vyhlásené otvorené výberové konanie.

„Rodinní príslušníci by mali citlivo zvažovať svoje pôsobenie v oblastiach, kde môže vzniknúť podozrenie z rodinkárstva. V tomto prípade by som rodinnému príslušníkovi Jána Figeľa navrhol zvážiť uchádzanie sa o danú funkciu. Je aj úlohou ministra, aby k takému podozreniu nedošlo,“ dodal Košťál.

Minister ďalej tvrdí, že neurobil nič preto, aby jeho švagra do diaľničnej spoločnosti prijali. „Vedel som, že sa zaujíma, ale nie, že bude zamestnaný,“ dodal Figeľ. Na funkciu sa vraj sám ponúkol. „On sa ponúkol, že pozná problém, pozná riešenie do detailu, lebo na tej stavbe bol. Ak ho angažujú, je to ich vedomie a zodpovednosť,“ doplnil Figeľ.

V Národnej diaľničnej spoločnosti už jedna hlava pre konflikt záujmov padla. Išlo o Daniela Jakuboviča, ktorý bol v správnej rade NDS ako nominant SDKÚ. Predtým pritom poskytoval právne služby pre spoločnosť J&T pri príprave zmluvy na financovanie elektronického mýta. Mýto je pritom z pohľadu štátu teraz stratové. Jakuboviča do funkcie vymenoval minister Figeľ, preto vyhlásil, že ak neodstúpi, odvolá ho. Jakubovič nakoniec z postu odišiel.

Nástup Figeľovho švagra na riaditeľské miesto v jeho rezorte bez výberového konania skritizovali okrem odborníkov aj politici vrátane koaličných partnerov KDH. Politici poukázali na to, že KDH v minulosti z opozičných radov odmietalo akékoľvek čo i len náznaky rodinkárstva.

Čo hovoríte na to, že do štátnej diaľničnej spoločnosti prišiel pracovať bez výberového konania švagor ministra dopravy Jána Figeľa (KDH) Štefan Ungrady?

Anna Belousovová (SNS)
Pán Figeľ obvinil bývalú Ficovu vládu, ktorej súčasťou bola aj SNS, zo všetkých nekalých praktík, klientelizmu a podobne. Vyfarbil sa však už kauzou okolo nadobudnutia bytu a teraz potvrdzuje, ako to myslí s klientelizmom a nahrávaním svojim blízkym.

Béla Bugár (Most – Híd)
Ak niekto zamestná príbuzného, ihneď vznikajú otázky prečo. Na Slovensku je zvykom, že príbuzný by nemal pracovať tam, kde má vplyv ústavný činiteľ. Ak je však niekto odborník, mne osobne neprekáža, ak pracuje na danom mieste.

Ľubomír Jahnátek (Smer)
Pán Figeľ sa doteraz snažil udržať nad hlavou svätožiaru. Je farizejstvo, ak pán minister bez mihnutia oka povie, že nadobudnutie bytu a zamestnanie jeho švagra je v poriadku. (Jahnátek za minulej vlády posadil potenciálneho zaťa do Transpetrolu a tvrdil, že ide o nominanta SNS, pozn. redakcie.)

Anton Marcinčin (KDH)
Asi sa ho na to opýtame. Pevne verím, že to rozhodnutie bolo urobené tak, že pán Ungrady má čo najlepšie vedomosti a schopnosti. Predpokladám však, že sa vyberalo z viacerých mien a bol vybratý najlepší kandidát.

Richard Sulík (SaS)
Personálne nominácie sú v kompetencii príslušných ministrov. Pokiaľ je splnené kritérium odbornosti a dodržané postupy pri obsadzovaní konkrétnej pozície, nevidím v tom problém.

Ivan Štefanec (SDKÚ)
Určite je nešťastné vybrať príbuzného nejakého ústavného činiteľa, pretože to vždy vyvolávalo pochybnosti a otázniky. Verím však, že v transparentnom výberovom konaní ten pán dokáže, že je naozaj odborník.

26 debata chyba