Počiatek: Radičovej kabinet je vláda jednodňových opatrení

Ako vládu jednodňových opatrení označil exminister financií Ján Počiatek kabinet Ivety Radičovej v online rozhovore s čitateľmi Pravda.sk. Radičovej vláda na rozdiel od predvolebnej kampane nemá žiadne zázračné riešenia a niektoré vyhlásenia neplatia dokonca ani jeden deň, uviedol Počiatek.

14.10.2010 08:22 , aktualizované: 15:06
Ján Počiatek Foto:
Exminister financií Ján Počiatek
debata (44)

„Je tragikomické nazývať zvyšovanie daní, odvodov a poplatkov šetrením. Pôvodne vláda avizovala, že tzv. ozdravný balíček bude pozostávať z jedného dielu na príjmovej strane a dvoch dielov na strane výdavkov. Keď si však naozaj podrobne rozanalyzujeme čísla, tak na strane príjmov zaplatia občania 770 miliónov eur a vláda zníži výdavky štátneho rozpočtu bez EÚ fondov oproti očakávanej skutočnosti v roku 2010 len o 150 miliónov eur. Navyše v tomto roku plánuje minúť úplne všetky úspory, ktoré sme im zanechali v objeme cez 300 miliónov eur a taktiež nijako neobmedzuje jednotlivé rozpočtové kapitoly v čerpaní prostriedkov z minulých rokov. Čiže pomer je – občan zaplatí 8 dielov a vláda,“ konštatoval exminister v debate s čitateľmi.

Rast defictu v posledných dvoch rokoch bol podľa neho spôsobený krízou. „Táto kríza mala naozaj nebývalé rozmery, čo si na Slovensko zjavne málokto uvedomuje,“ tvrdí. „Všetky relevantné inštitúcie, ako sú MMF, Svetová banka, či Európska komisia, jasne skonštatovali, že fiškálna reakcia vlády na krízu bola adekvátna. Aj vďaka tomu je dnes zrejmé, že sa Slovensko vymaňuje z krízy, už za prvý polrok v roku 2010 má SR najvyšší hospodársky rast v rámci EÚ a stabilizovala sa aj nezamestnanosť. Nárast deficitu a dlhu je porovnateľný s nárastom deficitu a dlhu v EÚ. Čiže žiadna svetová anomália. Treba si spomenúť, ako hospodárila bývalá vláda pred krízou, keď sme dosahovali najlepšie výsledky v histórii Slovenska,“ uviedol Počiatek.

Vykazovanie nárastu dlhu na hlavu za posledné dva roky dnešnou vládnou koalíciou pokladá za účelové, treba sa vraj pozrieť aj na roky predtým.

„Navyše v dlhu, ktorý vygenerovali Dzurindove vlády, nie sú zarátané príjmy z privatizácie. Podľa princípu sledovania čistého bohatstva štátu, ktorý majú vo svojich predvolebných tézach, by tak mali urobiť. Zrazu by už bola úplne iná optika nárastu dlhu za posledné obdobie. Dám si tú námahu a vypočítam to presne. Aby neboli sami prekvapení, aký bude nárast dlhu v absolútnom čísle na hlavu v budúcich rokoch, pretože keď sa dívam na rozpočet, tak si myslím, že priemerný nárast dlhu v absolútnom čísle na hlavu bude za najbližšie štyri roky vyšší, ako za predošlé štyri roky,“ dodal Počiatek.

Prečítajte si odpovede na všetky otázky

-------

Ján Počiatek

V minulej vláde bol ministrom financií, teraz je opozičným poslancom (Smer-SD). Funkčné obdobie vo vláde bolo u Jána Počiatka ako na hojdačke – zažil slávu slovenskej ekonomiky, aj jej pád.

Ako minister financií bol pri vstupe Slovenska do eurozóny, počas jeho pôsobenia Slovensko zaznamenalo najvyšší rast hospodárstva v histórii. V kresle ministra však zažil aj ťažké chvíle – svetovú hospodársku krízu a historicky najväčší prepad slovenskej ekonomiky. Po voľbách v lete 2010 sa stal poslancom slovenského parlamentu.

Dnešná koalícia obviňuje minulú, že zadlžovala krajinu, plytvala a kradla a kvôli nej treba prijať úsporné opatrenia. Dnešná opozícia obviňuje súčasnú koalíciu, že šetrí iba na papieri, výpadky príjmov chce nechať zaplatiť občanom, popiera svoje predvolebné sľuby a každú chvíľu mení svoje postoje.

44 debata chyba